A metszés és a sebkezelés után a gyümölcs - és díszfák, - bokrok és a szőlő növényvédelmének fontos eleme következik: a tél végi lemosó permetezés. Az alábbiakban az ezzel kapcsolatos legfőbb tudnivalókat ismertetjük.

 

Mi ellen irányul ez a védekezés?

A fás részeken áttelelő baktériumok: tűzelhalás, ágrákok, gombák: lisztharmat, varasodás, tafrina, monília, levéllikasztó gomba, gnomónia stb. és kártevők: pajzstetvek, levéltetvek tojásai, atkatojások, kifejlett atkák, molykártevők hernyó alakban telelő hernyói, körtelevélbolha stb. ellen alapozhatjuk meg az egész évi munkánkat.

Milyen készítményekkel védekezzünk?

Rézkészítményekkel, kénkészítményekkel, olajos, valamint kombinált hatóanyag tartalmú növényvédő szerekkel.

Hogyan permetezzünk? 

A lemosó permetezést, ahogyan a nevében is benne van, bő lémennyiséggel, áztatásszerűen végezzük, hogy a permetlé a növény minden részére eljusson.

Mikor permetezzünk?

A rügypattanáshoz közel, fagymentes napokon, amikor az éjszakai hőmérséklet sem süllyed fagypont alá.

 

JÓ TUDNI!

A baktériumok és a lisztharmaton kívüli gombabetegségek ellen a rézvegyületek, a lisztharmatgombák ellen a kénvegyületek, a rovar és atkakártevők ellen az olajos készítmények hatékonyak.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...