A prognózisok szerint az Európai Unióban idén 2, jövőre pedig további 1,2 százalékkal nőhet a baromfihús termelése. Folyamatosan bővül a fogyasztás is, miközben az árak 5 százalékkal csökkentek az egy évvel ezelőttihez képest. Magyarországon hasonló a trend, de például a csirkecomb ára 14 százalékkal zuhant – áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentésében.

Bővebben ...

Öt magyar vállalkozás számára vált lehetővé, hogy friss és fagyasztott marhahúst szállítsanak Hongkongba – közölte az agrártárca. A Földművelésügyi Minisztérium további tárgyalásokat kezdeményez, hogy az engedélyezett létesítmények és az exportálható termékek köre mielőbb bővülhessen, valamint az exportengedély kiterjedjen a juh-, kecske- és vadhústermékekre.

Bővebben ...

Nem a vonatkozó nemzetközi jogszabályokon alapult az Európai Uniót sújtó orosz sertésbeviteli tilalom – állapította meg a Kereskedelmi Világszervezet (WTO). A testület jelentése ellen az oroszoknak hatvan napjuk van fellebbezni.

Bővebben ...

Új exportcélpontokat talált az uniós húsipar azt követően, hogy Moszkva tilalmak sorát vezette be az elmúlt két évben, válaszul az Ukrajna miatti EU-szankciókra.  A távol-keleti export átveszi a kiesett orosz piac szerepét, és az alacsony felvásárlási árak is segítettek a feldolgozócégeknek.

Bővebben ...

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben ...

Bár a sertéstartók dühe még nem tart ott, mint az elmúlt hetekben többször is tüntető tejtermelőké, a közelmúltban zajlott sertéstartó fórumokon hangot adtak elégedetlenségüknek. Nem elég ugyanis, hogy az átvételi árak a mélybe zuhantak, és veszteséges a termelésük, új szereplőként megjelent a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége (MSTSZ), amely hatósági jogokkal rendelkezik, és korábban ingyenes szolgáltatásokért pénzt gombol le róluk, miközben egy másik szakmai szervezetet, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsot (VHT) ellehetetleníti.

Bővebben ...

Lezárta a Pick Szeged Zrt. és a Pápai Hús Kft. regisztrációs folyamatát a Kínai Népköztársaság Tanúsítási és Akkreditációs Hivatala, és a vállalatok jövőbeni áruszállítását a kínai szakhatóság jóváhagyta – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A két hazai cég a hivatalos kínai honlapokra történt adatfeltöltést követően megkezdheti sertéshúsból készült termékeik értékesítését a mintegy 1,4 milliárd fős kínai piacon.

Bővebben ...

Megvédte az 5 százalékos sertésáfát nyílt levelében a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT). A szervezetet Erdélyi István, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatójának nyilatkozata késztette levélírásra, amely szerint a kizárólag a sertéságazatban bevezetett – január 1-jétől életbelépő – áfa-csökkentés érdemben nem javítja a sertéságazat helyzetét, és egyetlen hatása, hogy rontja a baromfiágazat pozícióját. „A VHT vezetése továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy az élelmiszeripar ágazatainak együtt és nem egymás ellen kell dolgoznia” - írják. Erdélyi korábbi nyilatkozata szerint a sertésáfa-csökkentésre válaszul a baromfisok októbertől decemberig tartó reklám- illetve marketing kampánnyal kívánnak válaszolni, a kampány fő üzenete pedig az lesz, hogy a baromfihús egészséges, és népélelmezési termékcsoporttá fog válni a jövőben. Ezzel szemben – írja a VHT – áll az, hogy kutatások és laboratóriumi elemzések alapján bizonyítható, hogy egyes sertéshús-féleségek – mint például a karaj – a fehérje- és koleszterintartalom alapján ma már az egészségre kedvezőbb hatásúak, mint számos baromfihús féleség, így a mellfilé és a comb.

Bővebben ...

Mélyponton van, és az 1940-es évek szintjét, illetve a háború utáni időket idézi a hazai sertésállomány – hangzott el a K&H és az Agrár Európa Kft. rendezvényén. A szakemberek szerint a hatékonyabb termelés elérése érdekében az ágazati integráció növelésére lenne szükség. Az előrejelzések szerint az EU-ban középtávon csökken, világszinten azonban nő a sertéshús-fogyasztás.

Bővebben ...

Az orosz embargó esetleges feloldásával összefüggésben húsfeldolgozó cégeket ellenőriznek Magyarországon, Görögországban és Cipruson orosz szakértők április 6-ától – közölte szombaton az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat, a Roszszelhoznadzor egyik vezetője.

Bővebben ...

11. oldal / 12

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...