Emelkedett a vágóhidak élőállat-vágása az előző év azonos időszakához képest 2015 első félévében – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). A növekedés mindegyik fő állatfajnál meghaladta a tíz százalékot.

Bővebben...

Idén a 2014-es adatot 892 ezer tonnával meghaladva, 111,5 millió tonnára emelkedhet a világ sertéshústermelése – vetíti előre az USA agrárminisztériumának (USDA) októberben megjelent rövid távú előrejelzése. A jelentős sertéstartó országok – mint az EU, USA, Brazília – többségében várhatóan nő a kibocsátás, míg Kínában csökkenhet a sertéshústermelés.

Bővebben...

Magyarország élősertés-kivitele 34 százalékkal esett 2015 első hét hónapjában az egy évvel korábban a külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva. Élősertésből Magyarország nettó importőr.

Bővebben...

A húsok és húskészítmények mértékletes, napi szintű fogyasztása a kiegyensúlyozott étrend kiemelten fontos része – reagált a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) a WHO által a minap közzétett jelentésre, amely szerint a húsok és a húskészítmények fogyasztása rákkeltő hatású lehet.

Bővebben...

Jövő év elejétől egyedi számmal kell ellátni a tenyészkocákat; az egyedi nyilvántartástól pontosabb állományadatokat vár Földművelésügyi Minisztérium kiemelt programjaiért felelős miniszteri biztos, Horváth István. A disznók – a szarvasmarhákhoz hasonlóan – a fülükben hordják majd „személyi igazolványukat”, a krotáliát.

Bővebben...

Idén várhatóan 2,6 százalékkal, 13,6 millió tonnára emelkedik az EU baromfihús-termelése – vetítette előre az Európai Bizottság. Ez a növekedés az alacsony takarmányárakkal és a bőséges globális gabonaterméssel magyarázható.

Bővebben...

A szakértők az USA-ban a vágómarha termelői árának 7–12 százalék körüli csökkenésére számítanak a kínálat bővülése miatt. Becslések szerint az Egyesült Államok marhahúsimportja 1,5 százalékkal nőhet, míg a nemzetközi piacon értékesített marhahús mennyisége 11 százalékkal mérséklődhet a 2015. október és december közötti időszakban az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Bővebben...

Kötelező érvényű sertéshús-minősítési rendszer bevezetéséről beszélt a kormányközeli Magyar Időknek Horváth István miniszteri biztos. Ez szerinte a hazai sertéshús minőségén is javíthat, ha bevezetik a vágóhidak részére. Ma ugyanis a minőség helyett egyedi alkuk határozzák meg a disznó árát.

Bővebben...

A jövő húsmarhafajtája a murray grey – állítja Horn Péter akadémikus. A szakember reményei szerint Magyarországon is hamarosan elterjedő fajtát jó takarmányértékesítés, kiváló húsminőség, és könnyű ellés jellemzi, ráadásul még a meleget is bírja.

Bővebben...

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 4,9 százalékkal több sertéshúst (1,68 millió tonna) értékesített a nemzetközi piacon 2015 első hét hónapjában, mint egy évvel korábban. Az export több mint fele Kínába, Japánba és a Koreai Köztársaságba irányult .

Bővebben...

6. oldal / 12

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...