Az OECD-FAO hosszú távú előrejelzése szerint a világ baromfihús-termelése 22,3 százalékkal, 133,8 millió tonnára emelkedhet 2024-re a 2014. évi adatokhoz képest. A prognózis szerint a baromfihús továbbra is népszerűbb lesz a fogyasztók körében, mint a sertés- vagy a marhahús.

Bővebben...

„Hús és egészég” címmel indít a magyar sertéshús fogyasztását ösztönző marketingprogramot a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT). A cél az, hogy 2020-ig évente fejenként egy kilogrammal növekedjen a Magyarországon előállított sertéshús belföldi fogyasztása.

Bővebben...

A baromfihúsok külpiaci lehetőségei kedvezőbbek, mint a sertéshúsoké – jelentette ki Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára egy, az OMÉK-on rendezett konferencián. Egyes kurrens termékek, mint például a vízi szárnyasok a fontos exportcikkek közé tartoznak, de ugyanígy sikeresek a bel-és a külpiacon is a magas minőségbiztonsági követelményeknek megfelelő csirkehús-feldolgozó vállalkozások is.

Bővebben...

A húsipari cégek, közülük is főként az előző évben a kormány által konszolidált Gyulahús Kft., Pápai Hús Kft. és a Kométa szenvedtek el óriási veszteségeket az orosz embargó miatt – közölte Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) miniszteri biztosa szerdán az M1 aktuális csatornán. Magyarország orosz embargó miatti vesztesége már több mint 80 millió euró.

Bővebben...

Az Európai Bizottság adatai alapján 2015 első 35 hetében 100 kilogrammra vetítve 192,4 euró volt az egész csirke uniós átlagára, ami 1,5 százalékos növekedést jelentett az előző év hasonló időszakának átlagárához képest. Magyarországon viszont ellentétes a trend: a vágócsirke élősúlyos termelői ára (262 forint/kilogramm) 5,4 százalékkal volt alacsonyabb 2015 1–36. hetében az egy évvel korábbinál.

Bővebben...

Visszafoghatja a hazai élőállat-exportot az újabb megyében megjelent kéknyelv-betegség. Bár a vírusnak nincs komolyabb állategészségügyi jelentősége, a külföldi partnerek körében mégis bizalmatlanságot okoz, és bár van igény a magyar hús- és tejelő marhára is, a piacok ugyanakkor a járvány hírére megpróbálják lenyomni az árakat – írja a Magyar Idők.

Bővebben...

Egyaránt rekordszintre jutott a spanyol és az ír sertéshúsexport az idei első félévben, az előbbi 15, utóbbi 11 százalékkal meghaladva a tavalyi év hasonló időszakéban mért értéket – közölte a nak.hu a thepigsite.com portálra hivatkozva. Az eladásokat a gyenge euró is segíti.

Bővebben...

Több mint 2,5 milliárd forintos beruházással létesít húsfeldolgozó üzemet Vietnamban a körmendi székhelyű Babati és Társa Kft. A nyolcezer négyzetméter alapterületű üzemben a tervek szerint óránként 120 sertést tudnak majd levágni, naponta 60 tonna készterméket állíthatnak elő, ezer embernek adhatnak munkát és megélhetést.

Bővebben...

A hazai termelésből származó vágósertés termelői ára (hasított meleg súlyra) kilónként 435 forint volt az év 35. hetében, szemben az egy évvel azelőtt mért 512,7 forinttal – közölte nak.hu az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatait. Ez egy év alatt 15 százalékos árcsökkenés, ugyanakkor nem jelent változást az előző heti adathoz képest.

Bővebben...

Egy születő kormányhatározat értelmében az élelmiszer-embargó meghosszabbításától függetlenül jövőre sem exportálhat Oroszországba húst az Európai Unió és az Egyesült Államok. A moszkvai gazdasági minisztérium a szövetségi kormányhatározat-tervezetek internetes oldalán hozta nyilvánosságra javaslatát, amely 2016-ban is lehetetlenné teszi marha, sertés- és szárnyashús behozatalát a jelenleg embargóval sújtott országokból, vagyis elsősorban az Európai Unióból és az Egyesült Államokból.

Bővebben...

7. oldal / 12

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...