A különféle technikákkal többször, több oldalról is megsegített pápai húsüzem működése stabil, az ezzel ellentétes híreszteléseket határozottan cáfolta a Magyar Nemzetnek nyilatkozva Uzsoki András, a Pápai Hús Kft. ügyvezetője. Az ügyvezető arra a sajtóóértesülésre reagált, amely szerint a „a 11 milliárdos támogatást kapott pápai húsüzem ismét nehéz helyzetben van”. Uzsoki a szerinte valótlanságokat terjesztő sajtótermékek ellen jogi lépéseket is kilátásba helyezett.

Bővebben...

Minimális forgalomban a padlóra zuhant a malacok ára a nagykőrösi havi állatvásárban. A 6-7 hetes állatokat 6 ezer forintért árulták, a 8-10 heteseket pedig általában 10-12 ezer forint között tartották – írja a lap. A lovak eltűntek a vásárból, szabályos okmányok nélkül a hatóság háta mögött cserélnek gazdát az állatok, istállókba szorult a lópiac – áll a vásárról készült tudósításban. A kéknyelv betegség miatti zárlat matt bikákat, üszőket és teheneket sem lehetett kapni a vásárban.

Bővebben...

Az élősertés felvásárlási mélypontját követően lassan, de biztosan emelkednek az árak. A termelők az értékesítés során már-már bevasalhatják a sertés kilónkénti önköltségét is. Az élő és a hasított félsertés áfájának csökkentéséből ugyanakkor eddig nem profitáltak – állítja egy Komárom-Esztergom megyei termelő, aki az árak kiszámíthatatlan alakulására is panaszkodik. Gyakran valóban követhetetlenül alakulnak az árak a sertéspiacon. A legtöbbször a gazdák, a sertéstartók sem tudják az okát.

Bővebben...

Valószínűleg érezhetően nő januártól a sertéshús fogyasztása, amikor a sertéstőkehús áfája 27-ről 5 százalékra csökken, de egyelőre nem világos, ebből mennyi lesz a fehéredés, és mennyi a tényleges bővülés, valamint az sem garantálható, hogy a növekmény magyar áru lesz, nem pedig importhús. A kérdés az, hogy mekkora pofon éri ezzel a baromfiágazatot, amelyik mindenesetre a baromfihús egészségi előnyeit hangsúlyozó marketingkampánnyal készül a változásokra.

Bővebben...

Zöldségből, gyümölcsből, halból többet, zsírból, tejből, tejtermékből és alkoholból kevesebbet fogyasztottunk, mit egy évvel korábban, de mennyiségben ugyanannyit ettünk 2013-ban ést 2012-ben – áll a KSH friss, a 2013-as élelmiszermérlegeket és tápanyagfogyasztást górcső alá vevő elemzésében. A húsfogyasztás az elmúlt két évben alig érzékelhetően változott, 2000-hez képest viszont csaknem 15 kilós a csökkenés. Kevesebb alkohol fogyott, de azon belül a tömény szeszek aránya nőtt.

Bővebben...

Ha megfelelőnek ítéli a kormány a sertéshús-áfa csökkentésének gazdaságfehérítő hatását, akkor a következő lépésben a baromfi áfájának hasonló mérséklése lehet- jelentette Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A miniszter ugyanakkor érzékeltette, hogy komolyan foglalkoznak a baromfiáfa csökkentésének gondolatával, mivel kijelentette: a sertés áfájának csökkentése fehérítheti a gazdaságot.

Bővebben...

Dél-Afrika feloldotta a madárinfluenza kitörés miatt fenntartott baromfi exporttilalmat, Japán ugyanezt június elejére ígérte, valamint a vadhús-szállítás feltételeinek megteremtéséről is folytak tárgyalások. A Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) pedig klasszikus sertéspestistől mentesnek nyilvánította Magyarországot, a 2007 és 2009 között a vaddisznókat érintő járvány felszámolásáért tett szigorú hatósági intézkedések elismeréseként.

Bővebben...

Megkapták áprilisi fizetésüket a Surjány-Hús Kft. dolgozói a minap, de a bank nem engedi a járulékok kifizetését, inkasszót tett a cég számlájára, a beszállítók továbbra is a pénzükre várnak – közölte Tóth Tibor, az öncsődbe menekült, a legnagyobb magyarországi húsipari cégekhez sorolt törökszentmiklósi vállalkozás ügyvezetője. Tóth a feketegazdasággal magyarázza a cég bukását.

Bővebben...

Az általános forgalmi adó 27-ről 5 százalékra történő csökkentése végiggyűrűzik a teljes sertés-termékpályán, amit a fogyasztóknak is érzékelniük kell – jelentette ki Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke. Szerinte a húsimport is jelentős mértékben fog csökkeni, mivel a vevők a belföldi előállítású húst fogják inkább keresni.

Bővebben...

AZ Európai Bizottság előrejelzése szerint a közösség országaiban 2 százalékkal emelkedik midén a baromfihús-termelés. Ezen belül Magyarországon – a lengyelek után – a második legintenzívebb lesz a kibocsátás emelkedése: a bővülése eléri a 4,6 százalékot. Az első negyedévben ugyanakkor a vágócsirke magyarországi árának csökkenése is meghaladta az uniós – 2-3 százalék körüli – mértéket.

Bővebben...

9. oldal / 12

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...