Sok sertéstartó úgy ítéli meg, hogy rajta az áfacsökkentés pozitív hatása sem segít, ezért egyre többen kezdik el közülük felszámolni sertéstelepüket, kiüríteni az óljaikat – állítja a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). Ezért gyors kormányzati beavatkozást sürgetnek, és erre javaslatokat is tettek.

Az állományok felszámolásának az az oka, hogy a sertésfelvásárlási árak az elmúlt év végén összeomlottak, pár hét alatt 20 százalékos áresés következett be, ráadásul a termelők egy része a leszállított sertéseik árát sem kapta meg, mivel felszámolásra kerül a feldolgozó, ahova értékesítettek – állítja az érdekképviselet.

Ráadásul – épp az alacsony sertésárak miatt – jelen helyzetben a termelők által is várt áfacsökkentés fogyasztói árakra gyakorolt hatása is nehezen lesz lekövethető, mivel az alapanyagár csökkenése önmagában is mérsékli a fogyasztói árakat. Így nem lehet tudni, hogy a boltok polcain a sertéshús ára az áfacsökkenés, vagy az alapanyagár esése miatt mérséklődik.

Az áfacsökkentéssel jól járhat a vásárló (csökkenek a fogyasztói árak) és a termelő is (nő a kereslet), de ha az árcsökkenés nagyrészt a termelői árak csökkenéséből fakad és az áfacsökkenés eredménye máshol csapódik le, akkor az se a termelőnek, se a fogyasztónak nem jó. Csak remélni lehet, hogy nem csúszik félre – a céljait tekintve általunk is támogatott – intézkedés, csak remélni lehet, hogy nem az importhúsok fogyasztása fog még tovább emelkedni – áll a MOSZ közleményében.

Az ötéves mélypontra zuhant felvásárlási árak miatt a termelők vesztesége napról-napra nő, minden segítségre szükségük van, mivel jelen pillanatban minden egyes eladott hízósertésen 4-5 ezer forint veszteségük keletkezik.

A rendkívül kritikus helyzet kezelése érdekében azonnali intézkedésekre, a nagy ívű elképzelések (2020-ra emelkedjen duplájára a sertésállomány) mellé tettekre is szükség van. Ennek megfelelően a MOSZ elengedhetetlennek tartja, hogy a sertéstartók területalapú támogatásai és a zöldítés legkésőbb januárban kerüljenek kifizetésre, a Pápai Hús Kft. sertés beszállítóinak jogos követelései teljes összegben kerüljenek megtérítésre, a sertés állatjóléti és tenyészkoca-támogatás összegét – élve az EU adta lehetőséggel – emeljék fel a maximális összegre. A MOSZ szerint meg kell szüntetni a Vidékfejlesztési Program diszkriminációit és az alaptámogatás elvonását is. A kormánynak adminisztratív intézkedéseket kell hoznia az orosz embargó miatt kiesett külpiaci értékesítési lehetőségek pótlására, exportélénkítő programot kell indítania, meg kell akadályoznia, hogy az EU-s feleslegek nálunk kerüljenek levezetésre, és hogy a magántárolásból felszabadult fagyasztott készletek dömpingáron még tovább rontsák a hazai piaci helyzetet.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...