Nem egyértelmű, hogy pontosan mely sertéshúsfélékre terjed ki a csökkentett mértékű, ötszázalékos áfa, ugyanakkor ezt a problémát a tárcánál még nem jelezték Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek – írja a Magyar Nemzet, amely szerint az adóhatóság már foglalkozik a kérdéssel.

„Nincs szükség a jelenlegi jogszabályoknál pontosabb iránymutatásra a sertéstőkehús áfájának csökkentésével kapcsolatban, erre vonatkozó problémát legalábbis eddig nekem nem jeleztek” – mondta a lap érdeklődésére Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy a későbbiekben elképzelhető némi finomítás – például vámtarifaszám szerint – az év elejétől ötszázalékos áfakörbe tartozó sertéshústermékek esetében. Arra a kérdésre, miszerint ki és hogyan ellenőrzi majd azt, hogy a kereskedelemben megvalósul-e az áfacsökkentés, a miniszter azt válaszolta, hogy ezt nem ellenőrzik.

A Magyar Nemzet szerint ugyanakkor az adóhatóság illetékes részlegén már foglalkoznak a sertésáfa kérdésével. Valóban szükség volna ugyanis egy olyan listára, amely tételesen felsorolja az ötszázalékos áfakörbe tartozó sertéshústermékeket. A kereskedők közül is sokan várják ezt a későbbi viták elkerülése céljából. Jó példa erre a darált hús esete: ha a sertéstőkehúst a hentes a vevő előtt darálja le, akkor egyértelmű, hogy az ötszázalékos áfa vonatkozik rá. Ám ha valamivel korábban csomagolta légmentes zacskóba a darált húst, akkor lehet, hogy 27 százalékos általános forgalmi adót kellene felszámítani utána, mivel a feldolgozott termékekre az adócsökkentés egyelőre nem terjed ki.

Már a minisztériumba is eljutott a problémával kapcsolatos írásos észrevétel, illetve állásfoglalás kérése – állítják kereskedők. A jelek szerint tehát – mivel egy ilyen listának már január elejétől közkézen kellene keringenie – a szaktárcánál a lista hiányát a miniszternek fel sem merték vetni, sőt, titkolhatták előle, tartva a késlekedés miatti jogos haragjától. Az apparátus ezzel igencsak kínos helyzetbe hozta a tárca vezetőjét

A tárcánál pénteken tartanak egyeztető fórumot – írja a Magyar Idők. A lapnak nyilatkozó Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke szerint minél előbb meg kell határozni ezt a kört, hogy a kereskedőket se érje kár amiatt, hogy nem értelmezik jól a jogszabályt. Ő úgy véli, hogy például a comb, a karaj, a tarja vagy a lapocka biztosan benne lesz a kedvezményes körben. Azt ugyanakkor tisztázni kell például, hogy ha a vásárló egy kiló, ötszázalékos áfával terhelt tarját például darálva kér a hentestől, akkor az még az alacsonyabb adókulcs alá esik-e.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...