Az Egyesült Államokkal kötendő szabadkereskedelmi egyezmény negatívan fog hatni az európai sertéstermelésre, mert az amerikai előállítási költségek mintegy 25 százalékkal alacsonyabbak az európai átlagnál – jelentette ki Johann Schlederer, az Osztrák Sertéstenyésztők Szövetségének ügyvezetője egy szakmai rendezvényen.

Ausztriában is sertéskrízis van, nagyjából hasonló problémáik vannak, mint Magyarországon – mondta. A világon Brazíliában a legolcsóbb a sertéstermelés, Európában ennél jóval drágább, azon belül is Svédországban a legmagasabbak a költségek a magas állatvédelmi követelmények miatt.

Az ügyvezető az MTI kérdésére elmondta: az orosz embargónak nagyon rossz hatása volt az osztrák sertéságazatra, 2 év alatt mintegy 20 százalékkal csökkentek az értékesítési árak. Korábban 10 ezer tonna sertést, ezen belül elsősorban sertészsír-alapú termékeket szállítottak Oroszországba, ami az egész ágazat termelésének mintegy negyedét teszi ki. A sertészsír-termékek ára jelentősen, 1,5 euróról 0,3 euróra csökkent Mint a távirati iroda tudósítása szerint hozzátette: Ausztria is a bizottsági tárgyalásoktól várja a helyzet megoldását.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...