Az idei ötödik héten kilónként 255 forint volt a vágócsirke élősúlyos termelői ára, ami 3 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál – írja jelentésében az Agrárgazdasági Kutató Intézet. Számottevően csökkentek a feldolgozói árak is.

Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 6 százalékkal, a csirkecombé 11 százalékkal, a csirkemellé 2 százalékkal csökkent ugyanebben az összehasonlításban.

A KSH adatai szerint Magyarország baromfihús-importja 37 ezer tonna volt 2015 első tizenegy hónapjában, vagyis 31 százalékkal csökkent 2014 hasonló időszakához viszonyítva. A legtöbb baromfihús (8,1 ezer tonna) Ausztriából, Németországból (6,8 ezer tonna), Hollandiából (5,6 ezer tonna) és Lengyelországból (3,4 ezer tonna) érkezett.

A baromfihús-export 2,3 százalékkal, 190 ezer tonnára csökkent 2015 első tizenegy hónapjában 2014 hasonló időszakához viszonyítva. A legtöbb baromfihúst Romániába (31 ezer tonna), Ausztriába (25 ezer tonna), Németországba (23 ezer tonna) és Szlovákiába (15 ezer tonna) szállítottuk a vizsgált időszakban. A Dél-afrikai Köztársaságba (9,2 ezer tonna) 28 százalékkal emelkedett, ugyanakkor Lengyelországba (4,9 ezer tonna) 23 százalékkal, Ukrajnába (1,4 ezer tonna) 67 százalékkal csökkent az export. Magyarország baromfihús-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt a megfigyelt időszakban.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...