Idén júniusig minden sertés tenyészállatot egyedileg meg kell jelölni, és csak az után a koca után lehet támogatást igényelni, amelyet egyedileg nyilvántartanak. Az állatok nyilvántartásában, illetve a támogatási feltételek teljesítésének igazolásában egy államilag ellenőrzött új szervezet lesz a kulcsszereplő.  

A sertéshízók után fizethető keretösszeg 9,1 milliárd forintra növekedett idén az előző évi 8,5 milliárdról, a tenyészkocák után járó támogatás keretösszege pedig 8,62 milliárd, így 2016-ban összesen 17,72 milliárd forint állatjóléti támogatásban részesülhetnek a sertéstartók – mondta a Magyar Nemzetnek Horváth István, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt programokért felelős miniszteri biztosa.

Horváth – aki az ősszel alakult Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének az elnöke is – a szervezet létrejöttét azzal indokolta, hogy az ágazatban egyértelműen szervezetlenség és széttagoltság volt tapasztalható. Nem megfelelő szinten működtek együtt a sertéstenyésztők és a sertéstartók, sok esetben kiszolgáltatottak voltak a sertéstartók a vágóhidaknak, illetve egyéb beszállítóknak. Elárulta azt is, hogy a szövetség valójában a korábban már több évtizede tevékenykedő Magyar Sertéstenyésztők Szövetségéből alakult át, egyik legfontosabb célja a sertéstartók integrálása, összefogása, munkájuk segítése. Ennek még az elején vannak, de nagyon pozitívak a visszajelzések, és az is példaértékű, hogy a szövetségbe az elsők között léptek be a Magyarországon meghatározó sertéstenyésztő szervezetek – idézte a cikket a nak.hu.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...