A Magyarországon nevelt marhák 95 százalékát nem itthon fogyasztják el, aminek részben a hazai fogyasztók szokásai, illetve a magyarországi multinacionális áruházláncok beszerzési politikája az oka. Az export viszont nagyon jól fizet.

„A fejenként egy évben átlagosan elfogyasztott három kiló marhahús szörnyen kevés, halból sem eszünk kevesebbet” – mondta Baracskay Lajos, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete elnöke. A multik jó vásárlók lennének, de nem rajonganak a magyar marháért, bár a hús minősége kitűnő. Itthon tehát nem fogy, de külföldön már ráéreztek a magyar marha ízére. „Határon túli cégek annyira jó áron veszik a marhahúst, hogy a Magyarországon megtermelt áru nagy részét exportra érdemes vinni. Itthon annak az árnak a felét sem adják meg érte” – magyarázta az élelmiszer.hu-nak Baracskay Lajos. Törökországban és Szlovéniában a legnagyobb a kereslet a magyar marhahús iránt.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...