Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) áprilisban megjelent előrejelzése szerint a csirkehús globális termelése 89,7 millió tonna körül alakulhat 2016-ban, ami a 2015. évihez képest 1,1 százalékos bővülést jelent – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet. Az USA-ban ennél intenzívebb, 2,6 százalékos növekedést követően 18,4 millió tonna csirkehús kerülhet a piacra az idén.

Az USDA jelentése szerint Brazília 13,6 millió tonnára növelheti a csirkehústermelését, ami 3,2 százalékos bővülést jelent a tavalyihoz képest. Kína termelése 13,4 millió körül alakult 2015-ben, ami fedezte az ország 13,3 millió tonna fogyasztását, idén azonban a kibocsátás (12,7 millió tonna) csökkenését vetítik előre a szakértők az ázsiai országban. Oroszország csirkehústermelése továbbra is bővül, de a termelési költségek növekedése miatt lassabb ütemben. A szakértők szerint 3,7 millió tonnára bővülhet az ország csirkehúskínálata, ami 6,2 százalékkal haladná meg a 2015. évit. Indiában a belső kereslet élénkülésére számítanak: a csirkehús-kibocsá tás 7,7 százalékkal, 4,2 millió tonnára emelkedhet 2016-ban. Az előrevetítés szerint a globális csirkehúsexport 5 százalékkal nőhet és elérheti a rekordmennyiségű 10,8 millió tonnát.

Brazíliában a csirkehúsexport az előző évihez képest 6,5 százalékkal, 4,1 millió tonnára emelkedhet 2016-ban. A világpiacról a legtöbb csirkehúst Japán (910 ezer tonna), Szaúd-Arábia (900 ezer tonna) és Mexikó (800 ezer tonna) vásárolhatja az idén. Irak a múlt évinél 30 ezer tonnával több csirkehúst importálhat, így a behozatala várhatóan 670 ezer tonna körül alakul. Kína csirkehús-behozatala 360 ezer tonnára emelkedhet 2016-ban, ami 34 százalékkal haladhatja meg a 2015. évi mennyiséget. Az Európai Bizottság adatai szerint 2016 első 15 hetében 178,16 euró/100 kilogramm volt az egész csirke uniós átlagára, ami 4,7 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakának átlagára.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...