Enyhültek az önkormányzat és a december végére elkészül a mohácsi óriásvágóhíd vágóhíd közötti, a helyi munkaerő foglalkoztatására vonatkozó megállapodás feltételeim – írja a bama.hu. Ha az MCs” Vágóhíd Zrt. a vállaltnál kevesebb helyi munkaerőt foglalkoztat, az eredetinél alacsonyabb összeget kell fizetnie.

Az „MCs” Vágóhíd Zrt. a mohácsi önkormányzattal kötött megállapodása szerint 2017. december 31-ig 300, majd a következő évben további 50 fő helyi munkavállalót alkalmaz, és foglalkoztat legalább öt évig. Eddig az volt a kitétel, hogy ha a foglalkoztatás szintje akár csak egy fővel is elmarad a vállaltaktól, a 180 millió forintot, amit a telek megvásárlásakor kedvezményként kapott a cég a várostól, egy összegben vissza kell fizetnie.

Az „MCs” Vágóhíd Zrt. azonban kezdeményezte a döntés módosítását azzal, hogy ha csak néhány fővel lesz kevesebb a mohácsi munkaerő a megállapodásban szereplő létszámnál, ne kelljen a teljes összeget megfizetniük. Többszöri egyeztetést követően végül egy húszszázalékos sáv bevezetéséről döntöttek, amit a képviselő-testület múlt pénteken hagyott jóvá. Eszerint a 180 millió forint egészét akkor kell visszafizetniük, ha a vállalt 80 százalékánál kevesebb helyi munkaerőt foglalkoztatnak. Ha ezen felüli a létszám, de nem éri el a megállapodásban szereplőt, akkor az elmaradt dolgozók számával arányos a visszafizetendő összeg.

Ha 2017-ben a vágóhíd neki felróható módon nem vesz fel 300 helyi munkavállalót, de legalább 240 mohácsit alkalmaz, akkor elmaradt dolgozónként 600 ezer forintot köteles visszafizetni a városnak. Ha 2018–2022 évek bármelyikében éves átlagban a helyi munkavállalók száma nem éri el a 350 főt, de legalább 280 mohácsit foglalkoztatnak, akkor az elmaradt munkaerő után fejenként 514 280 forintot fizet vissza a cég. Ha ezek alatti a felvettek száma, azaz nem éri el a vállalt létszám 80 százalékát, 180 millió forint a kötbér.

Számítások szerint a vágóhíd mintegy 570 – ami a logisztikai fejlesztés okán további 200–210 fővel bővülhet – embernek ad majd munkát, közülük 500 fizikai állományú. Utóbbiak fele szakmunkás, a másik fele betanított munkás lehet. A helyi munkaerő-feltöltést könnyítené, hogy több kisebb húsüzem is bezárt a körzetben, ugyanakkor az így felszabadult szakmunkások közül sokan külföldre mentek dolgozni. A vágóhíd építésének hírére Mohács térségében megindult ugyan az iskolarendszerű húsipari szakmunkásképzés, ám ez inkább hosszú távon biztosít utánpótlást, hisz legkorábban jövőre végezhetnek az első osztályok.

A mohácsi létszám feltöltésénél számításba vették a bezárásra ítélt pécsi Pick-üzem dolgozóit, ám a megyeszékhelyről csak kevesen vállalnák a napi ingázást, a legtöbben külföldi munkavállalásban gondolkodnak.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...