Rekordszinten maradt Kínában a sertéshús ára, még az után is, hogy Peking ígéretet tett a tartalékok egy részének mielőbbi piacra dobására. Oroszország arra készül, hogy még nyáron a szárnyas-, majd év végén a marha- és sertéshús-szállítmányok is megindulhatnak Kínába.

A Financial Times legfrissebb adatai szerint márciusban 28,4 százalékkal került többe a sertéshús, mint egy évvel korábban, és éves szinten 0,64 százalékponttal járult hozzá a 2,3 százalékos kínai inflációhoz.

Az erősödő középosztály ugyanis egyre több húst kíván, az állandóan növekvő kereslet pedig az árakat felhajtotta. Ebben a helyzetben Oroszország szívesen sietne Kína segítségére és azt várja, hogy Kína rövidesen megnyitja a határokat az orosz fehér- és vörös húsok előtt. Alekszandr Tkacsev mezőgazdasági miniszter szerint a szárnyas export akár már júniusban is megkezdődhet, később az év végén pedig marha és sertéshússal bővülhet a kivitel. Kína ugyanis Japán után a világ második legnagyobb sertés-importőre, de messze a legnagyobb sertéshús fogyasztója.

A két fél a pekingi Food Expo alkalmából megállapodott, hogy Moszkva egy hónapon belül ellátja Pekinget hústermékeivel kapcsolatos élelmiszerbiztonsági információkkal. Alekszandr Tkacsev ugyanis ennyi időn belül várja, hogy az állategészségügyi világszervezet, a World Organization for Animal Health (OIE) igazolja, hogy Oroszországban nincs száj- és körömfájás járvány. Az igazolás megnyitná a lehetőséget, hogy az orosz marhahús betörhessen a kínai piacra, amit eddig az ausztrál export uralt.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...