A Franciaországban kitört madárinfluenza miatti korlátozások jót tettek a magyar kacsa és liba pia­cának, és Európa-szerte jelentős keresletet generáltak, ami az árakat is felfelé hajtotta – a pecsenyekacsánál például 5-8 százalékkal – írja a Magyar Idők.

Remek piaca van a magyar kacsának és libának Európában, nincs az a mennyiség, amit ne tudnának eladni a hazai termelők. Az egyre bővülő kereslet oka, hogy a kontinens legnagyobb kacsa- és libatartó országában, Franciaországban hónapok óta madárinfluenza fenyegeti az állományokat.

Szabó Miklós, a Magyar Lúdszövetség elnöke a lapnak elmondta: a fertőző betegség elsősorban a kacsaállományokat érinti Franciaországban, a termelés sok helyen állategészségügyi intézkedések miatt szünetel, újabb állományt nem telepíthetnek a gazdák.

A hírek arról szólnak, hogy az ország 18 különböző régiójából nem küldhetik vágóhídra az állatokat a tenyésztők, a francia hatóságok pedig legkorábban augusztusban oldhatják fel a korlátozást. Így a nyár végéig biztosan marad a keresleti piac a kontinensen. A kiesés mértékét jól mutatja, hogy míg hazánkban egy évben 1500-2000 tonna májat termelnek, addig Franciaországban az éves mennyiség meghaladja a 22-23 ezer tonnát.

A betegség okozta keresletbővülés a húsra és a májra egyaránt vonatkozik, Franciaországban tenyésztik ugyanis a legtöbb hízott kacsát, amiből a máj mellett a combját és a mellét is értékesítik. Emiatt a húsa miatt tartott magyar pecsenyekacsa forgalma is megugrott az elmúlt hónapokban.

Szabó Miklós szerint a folyamat már a tavalyi év második felétől tart, az árak azonban a nagy kereslet ellenére csak mérsékelten emelkedtek. A pecsenyekacsa húsát 5-8 százalékkal drágábban tudták értékesíteni a termelők – mondta. Itthon 26-27 millió pecsenyekacsát és 6-6,5 millió libát vágnak le évente. Utóbbinak közel 90 százaléka exportra megy, míg a húsuk miatt tartott kacsák 70-80 százaléka kerül a külpiacokra.

A hízott víziszárnyasmáj szinte egészét az exportpartnereknek adják el a termelők, a legnagyobb felvásárlónk Franciaország. A legtöbb liba- és kacsahús pedig a német ajkú vidékekre, Németországba és Ausztriába megy, de egyre több magyar kacsahúst vásárol az Egyesült Királyság, Hollandia és Dánia. Sőt, már Japánba és Kanadába is szállítunk – emelte ki a Lúdszövetség elnöke.

A szakértő úgy vélte, a kacsánál folyamatosan javul a belső piaci kereslet. A pecsenyekacsa – a csirkéhez, a pulykához és a sertéshez hasonlóan – lassan napi fogyasztási cikké válik, ami nagyon jót tesz az ágazat fejlődésének – jegyezte meg. A kedvező folyamat annak is köszönhető, hogy a nagyobb áruházláncok többségében már elérhető a friss kacsahús egészben és darabolva is.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...