Az Európai Bizottság adatai szerint az idei első negyedévben az unió 11,4 százalékkal több élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon, mint egy évvel korábban. Ugyanebben az időszakban Magyarország élőmarha-exportja 6 százalékkal nőtt – áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) összegzésében.

Az unió legnagyobb piacai Törökország (8,5 százalék részesedés), Hongkong (7,5 százalék) és Libanon (7,4 százalék) voltak. A Törökországba szállított mennyiség 92 százalékkal nőtt, ugyanakkor Hongkongba 27 százalékkal, Libanonba pedig 12 százalékkal esett a kivitel.

Az EU élőmarha- és marhahúsimportja kevesebb mint 1 százalékkal nőtt 2016. január–márciusban a 2015 hasonló időszakában beszállított mennyiséghez képest. A behozatal 45 százaléka Brazíliából, 15 százaléka Uruguayból, 13 százaléka pedig Argentínából származott. Brazíliából nem változott a behozatal volumene, ugyanakkor Uruguayból 12 százalékkal több marhahús érkezett a megfigyelt periódusban, míg Argentínából 7 százalékkal csökkent a marhahúsimport.

Az Európai Unióban a fiatal bika „R3” kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 3,6 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2016 májusában, 3,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A tehén „O3” ára 11 százalékkal, az üsző „R3” ára 4 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban. A FAO előrejelzése alapján az unió marhahústermelése 7,9 millió tonna (+2 százalék) körül alakulhat az XVIII. évfolyam, 12. szám, 2016 5 idén. A bővülés a tejhasznú tehenek vágásából, a nagyobb vágósúlyokból és a tejelő állományok bikaborjainak hizlalásából adódhat. A közösség marhahúskivitele 1 százalékkal, 292 ezer tonnára, az import pedig 327 ezer tonnára (+1,6 százalék) emelkedhet 2016-ban az előző évihez képest.

A KSH adatai szerint Magyarország élőmarha-exportja 6 százalékkal nőtt 2016. január–márciusban a 2015. január–márciusihoz képest. A főbb partnerek Tö- rökország és Ausztria voltak. A legtöbb szarvasmarhát a korábbi legnagyobb piacunkra, Törökországba szállítottuk, ahova csaknem a háromszorosára emelkedett a kivitel. Az Ausztriába szállított mennyiség 17 százalékkal nőtt.

Magyarország élőmarha-importja 12 százalékkal csökkent 2016 első negyedévében a 2015. január– márciusban beszállított mennyiséghez képest. Az élő szarvasmarha csaknem 60 százaléka Németországból, Hollandiából és Romániából származott.

Magyarország marhahúsexportjának mennyisége 4 százalékkal, értéke 14 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. A marhahúsimport volumene 11 százalékkal, értéke 19 százalékkal nőtt. Magyarország nettó exportőr volt élő szarvasmarhából és marhahúsból a megfigyelt periódusban.

A fiatal bika termelői ára 2 százalékkal, 756 forint/kilogramm hasított meleg súlyra csökkent 2016 májusában az előző év azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágótehén ára 3,6 százalékkal, a vágóüszőé pedig 8,6 százalékkal csökkent ugyanekkor. A KSH adatai szerint a marharostélyos fogyasztói ára 1,7 százalékkal emelkedett 2016 májusában az egy évvel korábbihoz képest.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...