Zöldségből, gyümölcsből, halból többet, zsírból, tejből, tejtermékből és alkoholból kevesebbet fogyasztottunk, mit egy évvel korábban, de mennyiségben ugyanannyit ettünk 2013-ban ést 2012-ben – áll a KSH friss, a 2013-as élelmiszermérlegeket és tápanyagfogyasztást górcső alá vevő elemzésében. A húsfogyasztás az elmúlt két évben alig érzékelhetően változott, 2000-hez képest viszont csaknem 15 kilós a csökkenés. Kevesebb alkohol fogyott, de azon belül a tömény szeszek aránya nőtt.

A magyar lakosság fejenként átlagosan 615 kilogramm táplálékot fogyasztott 2013-ban, ami napi csaknem 2 kilogramm élelmiszert jelent. Ez ugyanannyi, mint 2012-ben, viszont 4,3 százalékkal kevesebb az előző öt év átlagánál, s mintegy 80 kilóval kevesebb az ezredfordulón elfogyasztottnál. Az összmennyiség harmada állati eredetű, az előző évhez képest ezekből 4 százalékkal kevesebbet ettünk, növényi termékekből – liszt, rizs, burgonya, zöldségfélék, gyümölcsök – viszont 3 százalékkal többet – írja a napi.hu.

A táplálék legnagyobb része, mintegy harmada zöldség és gyümölcs, negyede tej- és tejtermék, 15 százaléka rizs és liszt. A hús és hal aránya  a teljes mennyiség tizede.

A húsfogyasztás az elmúlt két évben alig érzékelhetően változott, 2000-hez képest viszont csaknem 15 kilós a csökkenés. 2013-ban fejenként átlagosan 56 kg hús került a tányérokra. Ezen belül baromfiból az előző évhez képest fél kilóval, az előző öt év átlagához képest egy kilóval, az ezredfordulóval összemérve pedig 9 kilóval kevesebbet tüntettünk el az asztalról.

Sertéshúsból 2012-vel összevetve fél, az előző öt év átlagához mérve másfél kilós a csökkenés, 2000-ben pedig még 4 kilóval többet tálaltunk fel. A marhahúsfogyasztás 15 év alatt csaknem a felére apadt, pedig már 2000-ben sem volt túl sok a fejenkénti 4,3 kiló.

Folyamatosan csökken 2006 óta a zsiradékok fogyasztása, 2000-hez képest 15 százalékkal marad el a 2013-as mennyiség. Az állati zsiradék aránya 40 százalék volt, szemben a 2010-es 50 százalékkal. Zöldségből és gyümölcsből év/év alapon 7 százalékkal több, összesen átlagosan 186,5 kiló fogyott  fejenként.

Az egy főre jutó lisztfogyasztás gyakorlatilag a 2008-2012-es szinten stagnált 2013-ban is (81 kg), rizs viszont egyre ritkábban kerül az asztalra, a 2013-as 3,6 kg már másfél kilós csökkenés eredménye a 2008-2012-es időszakban fogyasztotthoz képest.

Visszaesett az alkoholfogyasztás is, 2000-hez képest 20 százalékkal kevesebbet gurítottunk le a torkunkon szeszes-italból. A fogyasztási szerkezet is módosult, a 2000 óta első helyen álló sört fokozatosan beérte az egészségügyi szempontból kockázatosabb tömény alkoholok aránya (35 százalék), míg a  boré 5 százalékkal elmarad ezektől.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...