Megvédte az 5 százalékos sertésáfát nyílt levelében a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT). A szervezetet Erdélyi István, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatójának nyilatkozata késztette levélírásra, amely szerint a kizárólag a sertéságazatban bevezetett – január 1-jétől életbelépő – áfa-csökkentés érdemben nem javítja a sertéságazat helyzetét, és egyetlen hatása, hogy rontja a baromfiágazat pozícióját. „A VHT vezetése továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy az élelmiszeripar ágazatainak együtt és nem egymás ellen kell dolgoznia” - írják. Erdélyi korábbi nyilatkozata szerint a sertésáfa-csökkentésre válaszul a baromfisok októbertől decemberig tartó reklám- illetve marketing kampánnyal kívánnak válaszolni, a kampány fő üzenete pedig az lesz, hogy a baromfihús egészséges, és népélelmezési termékcsoporttá fog válni a jövőben. Ezzel szemben – írja a VHT – áll az, hogy kutatások és laboratóriumi elemzések alapján bizonyítható, hogy egyes sertéshús-féleségek – mint például a karaj – a fehérje- és koleszterintartalom alapján ma már az egészségre kedvezőbb hatásúak, mint számos baromfihús féleség, így a mellfilé és a comb.

A sertésáfa 5 százalékra mérséklését vegyes reakciók fogadták, főleg a baromfipiacon érdekeltek érezték diszkriminatívnak az intézkedést. A sertéshús-fogyasztás növekedését előrevetítő jóslatok gazdái sem voltak bizonyosak abban, hogy a növekedés forrása valóban a hazai állomány bővülése lesz, vagy csak tovább fehéredik az ágazat. Erdélyi ugyanakkor arra számít, hogy a sertéshúsfogyasztás növekedését az országba érkező több német, holland, valamint dán sertéshús táplálja majd.

A VHT nyílt levelében emlékeztet arra, hogy az EU- csatlakozást követően Magyarország mezőgazdasága jelentős károkat szenvedett, amit az agráriumon belül „a növénytermesztés és az állattenyésztés egyensúlyának felbomlása szemléltet legjobban”. A szervezet megítélése szerint a Kormány 2012-ben ezen a helyzeten kívánt változtatni a sertésstratégia meghirdetésével. A VHT szerint azért választotta a kormány a sertéságazatot, mert az szenvedte el a legnagyobb veszteséget. Ez abban nyilvánult meg, hogy az állomány minimalizálódott, a sertéshús-fogyasztás a korábbi évekhez képest a felére csökkent. A sertésszektor a korábbi jelentős nettó exportőri pozícióját elvesztette és nettó importőrré vált, mindezeket tetézve pedig „a feketegazdaság és feketekereskedelem melegágya lett”.

Magyarországon ugyanakkor a sertéshús-fogyasztásnak jelentős hagyományai vannak, a húsfogyasztáson belül még mindig jelentős részarányt képvisel a sertéshús. Az agrárnépesség körében évszázados hagyománya van baromfi- és sertéstartásnak egyaránt, szakirodalma, szakemberei nemzetközi szinten elismertek – hangsúlyozza a VHT. „A sertéságazatban megvan az a szellemi tőke, amire a növekedés felépíthető, és amire fel is kell építeni” – nyomatékosítja nyílt levelében a szervezet. Szerintük ehhez nyújtott segítséget idén év elején az élő- és félsertésre az 5 százalékos áfa-kulcs bevezetése. „A közgazdasági szabályozó rendszer változtatásának ez első lépése volt és az egész élelmiszeripar tisztában volt azzal, hogy ez nem végleges megoldás, de jelzés volt, hogy az ország vezetése elismeri, hogy a 27 százalékos áfa-szint szint versenytorzító tényező” – áll a nyílt levélben.

A VHT megítélése szerint az első intézkedés hatására megindult ugyan egy „fehéredési” folyamat, de a feketegazdaság súlya számottevően nem csökkent, csak áttevődött a terméklánc egy másik szakaszára. Ahhoz, hogy eredményes legyen az intézkedés, végig kell követni a termékpálya teljes egészét – vonta le a következtetést a VHT. Szerintük ezt hivatott biztosítani a jövő év január 1-től életbelépő áfacsökkentés, ami viszont csak a sertés tőkehúsra, illetve erre a termékcsoportra lesz érvényes. Ez megalapozhatja a sertéságazat növekedését, a termékpálya „kifehéredését”, az eredményes versenyt az importárukkal szemben és „végső soron javítani tudja az ágazat, az agrárium és így a nemzetgazdaság helyzetét is”.

A VHT arra is emlékeztet, hogy a kormányzati intézkedést követően sajtónyilatkozatában annak adott hangot, hogy elsősorban nem ágazati előnynek tekinti az 5 százalékos áfa bevezetését, hanem „olyan kötelezettségnek, illetve feladatnak, melynek eredményes teljesítése esetén a többi élelmiszerágazatra is kiterjeszthető ez a szabályozás”.

A Nyílt levélben arról is tájlékoztatja a VHT Erdélyit, hogy „szervezetünk kezeli a sertés stratégia részeként meghirdetett Kiváló Minőségű Sertéshús védjegyet”. Ezért „mélyreható vizsgálatokat folytattunk a sertéshús tulajdonságaira vonatkozóan” – írják. A kutatások eredményeként és a laboratóriumi  elemzések alapján bizonyítható, hogy egye sertéshús-féleségek (például a karaj) a fehérje- és koleszterintartalom alapján ma már az egészségre kedvezőbb hatásúak, mint számos baromfihús féleség (mint például a mellfilé és a comb).

Végül pedig felhívják Erdélyi István figyelmét arra, hogy „a VHT vezetése továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy az élelmiszeripar ágazatainak együtt és nem egymás ellen kell dolgoznia”, mint ahogy például – írják – az áfa-kulcs csökkentését is több évvel korábban közösen kezdeményezték a tej- és baromfi terméktanácsokkal együtt.

A VHT szerint az 5 százalékos áfa bevezetése része egy intézkedés-sorozatnak (amibe beletartozik a pénztárgépek online működtetése, és az ekáer bevezetése is) és „egyáltalán nem a konkurenciaharc élénkítése, hanem a feketegazdaság elleni markáns hatás elérése, a hazai termelés erősítése, a foglalkoztatás növelése és a behozatal mérséklése volt a célja”.

A Németh Antal VHT-elnök és Menczel Lászlóné titkár által aláírt levél azzal zárul, hogy csak akkor tudnak eredményt elérni, ha „az ágazati vezető szakemberek tevékenységének egy része nem az egymás elleni konkurenciaharcban fog kimerülni, hanem közösen bizonyítják, hogy szükséges az 5 százalékos áfakulcs érvényesítése az élelmiszeripar egészében. Ha viszont az 5 százalékos áfa „többek között a kezdeményezendő negatív kampány okán a sertéságazatban megbukik”, és az Erdélyi által megfogalmazottak válnak valóra, akkor „sem a baromfiágazatban, sem az agrárium többi ágazatában nem lesz értelme az áfa-kulcs csökkentésének, viszont nagyobb teret teremtünk a feketegazdaságnak” – zárul a levél.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...