Minimális forgalomban a padlóra zuhant a malacok ára a nagykőrösi havi állatvásárban. A 6-7 hetes állatokat 6 ezer forintért árulták, a 8-10 heteseket pedig általában 10-12 ezer forint között tartották – írja a lap. A lovak eltűntek a vásárból, szabályos okmányok nélkül a hatóság háta mögött cserélnek gazdát az állatok, istállókba szorult a lópiac – áll a vásárról készült tudósításban. A kéknyelv betegség miatti zárlat matt bikákat, üszőket és teheneket sem lehetett kapni a vásárban.

Az utóbbi idők furcsaságai közé tartozik, hogy a nagy nyári vásárában nem lehetett kapni szarvasmarha-féléket. Az ok, hogy november óta a kéknyelv betegség miatt a szakhatóság országosan vesztegzár alatt tartja a szarvasmarha-állományt. A szúnyoggal terjedő, nálunk régen afrikai egzotikumként ismert betegséget a hivatalos álláspont szerint karanténnal lehet semlegesíteni. Tapasztalt állattenyésztők erre azt mondták: a zárlattal egyetértenek, de szerintünk most inkább uniós gazdasági érdekek lehetnek mögötte, mert a túl hosszú, lassan egy éve tartó embargóra nem elégséges az állategészségügyi magyarázat.

Így az állatvásár kínálata csirkékből, pulykapipékből, kislibákból és malacokból állt. A malacnevelőknek semmi okuk nem volt az örömre az alacsony árak miatt – áll a tudósításban.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...