Várhatóan 23,4 millió tonna körül alakul 2015-ben az Európai Unió sertéshústermelése, ami csaknem 3 százalékkal múlhatja felül az előző évi volument, és további 1 százalékos emelkedés várható (23,6 millió tonna) 2016-ban – tartalmazza az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése. A közösségben ugyanis emelkedik a sertéslétszám, ezen belül az anyakoca- és a malacállomány is gyarapodik, ami alapot ad a kibocsátás bővülésének.

Az Európai Unió 2,05 millió tonna sertéshúst exportálhat az idén, míg 2016-ban 2,2 millió tonnára emelkedhet a kivitel. Az erős ázsiai kereslet, a gyenge euró és a sertéshús alacsony ára kedveznek az uniós sertéshús kiszállításának. Szakértők szerint az ázsiai országok uniós sertéshús iránti igénye kompenzálhatja, sőt túl is szárnyalhatja az oroszországi importtilalom okozta exportkiesést. A közösség sertéshúsimportja 15 ezer tonna körül várható 2015-ben és a következő esztendőben is. Az egy főre jutó sertéshúsfogyasztás előreláthatóan 32,7 kilogramm körül alakul a vizsgált években – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapja.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...