Az USA csirkehúskészlete 767,9 millió font volt július végén, 22,1 százalékkal haladva meg az egy évvel korábbit és 15,9 százalékkal az elmúlt öt év átlagát. A csirkemellből 138,9 millió font volt a tartalék ugyanekkor, az egy évvel korábbinál 27,5 százalékkal több. Oroszországban is nő a baromfihús-termelés, miközben a fogyasztás némileg csökken.

Oroszországban a mezőgazdasági minisztérium szerint a baromfihús termelése élősúlyban kifejezve 3132,8 ezer tonna volt az év első hét hónapjában, az egy évvel korábbinál 9,1 százalékkal nagyobb. A baromfitermékek átlagára júliusban 96,4 rubel/kilogramm volt, 5 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbit az Állami Statisztikai Szolgálat (Rosstat) adatai szerint. A baromfihús termelése Kurszk régióban a kétszeresére nőtt és másfélszeresére a Mordvin Köztársaságban.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) Külföldi Mezőgazdasági Szolgálata (FAS) szerint Oroszország brojlercsirke-termelése 3,65 millió tonnára nő 2016-ban. A brojlerhúsfogyasztás várhatóan 3,71 millió tonna lesz, ami kismértékben elmarad a 2015. évi 3,74 millió tonnától. Az ország baromfihúsimportja a rubel gyengülése és az importtilalom miatt az előző évihez képest várhatóan a felére, 220 ezer tonnára csökken. A baromfiexport 2016-ban mérsékelten, 45 ezer tonnára nőhet. Az Eurázsiai Gazdasági Unió (név szerint Kazahsztán) maradhat az orosz brojlerhús fő célpiaca, azonban a következő években a Közel-Keletre és Afrikába is többet szállíthatnak.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...