Egyaránt rekordszintre jutott a spanyol és az ír sertéshúsexport az idei első félévben, az előbbi 15, utóbbi 11 százalékkal meghaladva a tavalyi év hasonló időszakéban mért értéket – közölte a nak.hu a thepigsite.com portálra hivatkozva. Az eladásokat a gyenge euró is segíti.

Spanyolország sertéshúsexportjának több éve tartó növekedése folytatódott 2015 első félévében, és elérte a rekordnak számító 584 ezer tonnát. Ez az egy évvel korábbi mennyiséget 15 százalékkal haladta meg és több mint a kétszerese volt a tíz évvel ezelőttinek. A kivitel bővülését a termelés növekedése tette lehetővé. A spanyolországi vágóhidak és húsfeldolgozók találtak felvevőpiacot a termékeikre, főként a sonka és a kolbász exportja emelkedett.

Írország sertéshúsexportja 79 ezer tonna fölé emelkedett az idei év első hat hónapjában, rekordszintet ért el, az előző év azonos időszakának mennyiségénél 11 százalékkal volt több. A friss, hűtött termékek kivitele 23 százalékkal bővült, ugyanakkor a fagyasztott termékek kiszállítása 3 százalékkal visszaesett. A sertések vágása 8 százalékkal emelkedett, ami alapul szolgál, hogy a nemzetközi piacon több termékkel tudjanak megjelenni.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...