Lezárta a Pick Szeged Zrt. és a Pápai Hús Kft. regisztrációs folyamatát a Kínai Népköztársaság Tanúsítási és Akkreditációs Hivatala, és a vállalatok jövőbeni áruszállítását a kínai szakhatóság jóváhagyta – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A két hazai cég a hivatalos kínai honlapokra történt adatfeltöltést követően megkezdheti sertéshúsból készült termékeik értékesítését a mintegy 1,4 milliárd fős kínai piacon.

Az agrártárca, közlése szerint, kiemelt feladatának tekinti a kínai gazdasági kapcsolatok bővítését, a növekvő magyar-kínai árukereskedelemnek pedig az agrárszektor meghatározó része. Magyarország már eddig is kiemelkedően sok árucikkre kapott behozatali engedélyt Kínában. 2014-ben az azt megelőző évhez képest megháromszorozódott a magyar élelmiszeripari kivitel az ázsiai országba. Fazekas Sándor miniszter és Qu Dongyu miniszterhelyettes szeptemberi találkozóján a kínai fél javaslatot tett arra, hogy 2016-ban külön állategészségügyi alcsoport létrehozásáról is állapodjon meg a két ország.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...