Az OECD-FAO hosszú távú előrejelzése szerint a világ baromfihús-termelése 22,3 százalékkal, 133,8 millió tonnára emelkedhet 2024-re a 2014. évi adatokhoz képest. A prognózis szerint a baromfihús továbbra is népszerűbb lesz a fogyasztók körében, mint a sertés- vagy a marhahús.

A legnagyobb termelők várhatóan továbbra is az USA (18 százalék részesedés), Kína (17 százalék), Brazília (12 százalék) és az Európai Unió országai (11 százalék) lesznek. A kibocsátás koncentráltságát jól tükrözi, hogy a sorban következő India csupán a világ baromfihús-termelésének 3 százalékát adja. A jelentős termelő országok közül India (+33 százalék) kibocsátása nőhet a legnagyobb mértékben, majd Argentína (+29 százalék), Ukrajna (+27 százalék), az Egyesült Államok (+23 százalék), Brazília (+22 százalék), Oroszország (+22 százalék) és az Európai Unió (+10 százalék) következhet a sorban.

A prognózis szerint a baromfihús-kibocsátás megoszlása számottevően nem fog változni a fejlett (40 százalék) és a fejlődő (60 százalék) országok között. A fejlett országokban 2014 és 2024 között évente átlagosan 2,2 százalékkal emelkedhet a termelés, míg a fejlődő országokban ugyanebben az összehasonlításban évente átlagosan 2,5 százalékos bővülés prognosztizálható. Pakisztánban több mint 34 százalékos, Thaiföldön 27 százalékos, Törökországban és Chilében 20 százalékos termelésnövekedés várható.

A baromfihús a versenyképes ára és a baromfitermelést jellemző gyors rotációk miatt várhatóan a jövőben is kedveltebb lesz a sertéshússal és a marhahússal szemben. Világszinten csökken a termelés bővülésének az üteme, míg 2000 és 2014 között évente átlagosan 3,6 százalékkal nőtt a baromfihús-kibocsátás, addig a következő tíz évben az évenkénti növekedési ütem várhatóan 2 százalékos lesz  – írja az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentését idézve a nak.hu.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...