Az európai sertésárakat még mindig leginkább az elmúlt évben elrendelt orosz embargó határozza meg – áll a Pick évindítást elemző sertéspiaci összefoglalójában. Az ágazat hazai növekedési pályára állításában az EU által jóváhagyott anyakoca állatjóléti támogatás bevezetése segíthet, amivel megkétszereződik az állatjóléti támogatás összege.

Az európai sertéspiac tavalyi helyzete rányomta a bélyegét az idei év indítására is. A számunkra is meghatározó jelentőségű német piacon az elmúlt év 1,52 eurós jegyzési árakkal indult, de a későbbiekben a szokásos trendet megtörte az egész EU-ra kiterjedő orosz zárlat. Júniusban ugyan az ár még túl tudta lépni az 1,70 eurós szintet, de a korábbi évek 1,90 eurót is meghaladó augusztusi csúcsai helyett az elmúlt évnek ebben a hónapjában csak 1,65-as árakat fogadott el a piac. Nem is csoda, mivel az orosz hatóságok által – a minden valószínűség szerint éppen orosz területről a Baltikumba átjutott – afrikai sertéspestis megjelenésekor az egész EU- származó friss sertéshús-szállítmányokra elrendelt beviteli tilalom és a későbbi további korlátozások miatt az igen jelentős uniós orosz szállításoknak más piacot kellett keresni.

Mindez természetesen nem ment könnyen és (ár)áldozatok nélkül. A világpiacot is úgy átrendezte az orosz korlátozás, hogy a régebben még alacsony áraival piacokat szerző brazil sertéshús (ők szállíthatnak az orosz piacra) már a jelentős világpiaci szereplők legdrágábbika lett. Az USA sertéspiaca az év végére kikászálódni látszik a PED-vírus miatti kiesésből, az ottani alacsony sertésárakat segíti a kedvező áron beszerezhető takarmány is.

A tavalyi év végén a német jegyzés egészén az 1,32 eurós szintig csökkent, de az idén már megindult bizonyos áremelkedés, jelenleg az árak enyhén növekvőek, van kereslet a sertésekre. A tavalyi német sertésvágások száma (58,7 millió) egyébként alig tér el az előző évitől. Az exportot segíti most az euró gyengesége is. A szezonális emelkedés (nyári magasabb árak) minden bizonnyal idén is mutatkozni fog, de kérdéses hogy milyen szintet lesz képes majd elérni. Ez a sertéspiacon kívüli tényezőktől is nagyban függ. Keresleti oldalról biztató lehet, hogy a kínai igények várhatóan növekedni fognak, mivel náluk a kocaszám az egy évvel ezelőttihez képest több mint 13 százalékkal csökkent (így is közel 44 millió!). Sajnos a hazai cégek szállítási lehetőségei még a szükséges jóváhagyások hiánya miatt erősen korlátozottak.

A magyar piaci árak tavaly – a német árszinttel szokás szerint nagyjából szinkronban mozogva – élősúlyban mérve 380Ft/kg szintről indulva az év közepén a 440Ft/kg-ot is meghaladták, majd az év végére 340Ft/kg-ra estek vissza. Jelenleg nagyjából tíz százalékkal alacsonyabbak az előző évi áraknál, de itt is várható a szezonális növekedés megindulása.

A magyar sertésállomány örvendetes növekedése a KSH adatai szerint folytatódott: 2014. december elsején 3,136 millió sertést tartottak hazánkban, mely az egy évvel korábbinál 131 ezerrel, a nyári adatoknál pedig 75 ezerrel több. 2013. december óta újra 3 millió feletti sertés van hazánkban, az anyakocák száma pedig egy év alatt 10 ezerrel, összesen 200 ezerre nőtt. A sertéságazat növekedési pályára állítását elősegíti az az EU által jóváhagyott anyakoca állatjóléti támogatás bevezetése, amivel megkétszereződik az állatjóléti támogatás összege, azaz idén a tavalyi 8,5 milliárd forinttal szemben 17,1 milliárd forint lesz kifizethető ilyen célokra.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...