Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 4,9 százalékkal több sertéshúst (1,68 millió tonna) értékesített a nemzetközi piacon 2015 első hét hónapjában, mint egy évvel korábban. Az export több mint fele Kínába, Japánba és a Koreai Köztársaságba irányult .

Kínába az egy évvel korábbinál 43 százalékkal, a Koreai Köztársaságba 31 százalékkal több uniós sertéshús került január és július között, míg Japánba 20 százalékkal kevesebb. A közösség sertéshúsimportja (20,5 ezer tonna) 1 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban, a behozatal 58 százaléka Svájcból származott.

Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,43 euró/kg hasított hideg súly volt 2015 augusztusában, 13 százalékkal csökkent egy év alatt. A lipcsei árutőzsdén a sertés októberi, novemberi és decemberi határidőre szóló jegyzései stagnáltak 2015 39. hetének végén az egy héttel korábbihoz viszonyítva. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak egy része mérsékelte a sertések átvételi árát 2015 39. hetében. A sertésárak átlagosan 2 százalékkal voltak alacsonyabbak az előző év azonos hetének átlagárához képest.

A németországi szerződéses ár és a Tönnies felvásárlási ára 1,48 euró/kg hasított súly volt a megfigyelt időszakban. A West Fleisch 1,46 euró/kg hasított súly, a Vion 1,42 euró/kg hasított súly, a Danish Crown 1,26 euró/kg hasított súly áron vásárolta a sertéseket a 39. héten. Németországban a vágóhidak átvételi árai 4 százalékkal csökkentek 2015 40. hetében az egy héttel korábbihoz viszonyítva – írja jelentésében az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...