Egymilliárd forinttal meghaladta a 2013-ast a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. tavalyi  árbevétele, és elérte a 33 milliárd forint. A korábban az orosz piacra szállított termékeinek nyugat-európai piacokat talált a cég. A Gallicoop a múlt évben vágta történetében a legtöbb – 40 ezer tonna – pulykát, a megelőző évi  37 ezer tonna után, és ezt a szintet szeretnék tartani az idén is.

A cég oroszországi exportját a tavaly augusztusi oroszországi embargó lehetetlenítette el, szinte teljesen leállt a piac, fél év alatt a Gallicoop Oroszországba csak két-három kamionnyi árut vitt ki. Miután azonban az elmúlt két és fél évben keresletivé vált a pulykahús piaca, így Nyugat-Európában el tudták adni azt a húsmennyiséget, amelyet eredetileg Oroszországba vittek volna – mondta el az MTI-nek Erdélyi István, a cég elnök-vezérigazgatója. 

Az orosz kivitel az export 5-7 százalékát tette ki. A cég termelésének volumenben mintegy 35, értékben mintegy 40 százaléka kerül exportra.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...