Magyarország élősertés-kivitele 34 százalékkal esett 2015 első hét hónapjában az egy évvel korábban a külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva. Élősertésből Magyarország nettó importőr.

Legfőbb partnereink Románia, Szerbia és Ausztria voltak. Romániába 43, Szerbiába 40, Ausztriába 21 százalékkal csökkent a kiszállított mennyiség. Jelentősen, 81 százalékkal csökkent a Hollandiába kivitt élő sertés volumene, míg Szlovákia felé 56 százalékos volt a forgalom visszaesése. Németországba ugyanakkor több mint a kétszeresére nőtt az exportunk.

Az élősertés-behozatal 32 százalékkal emelkedett a megfigyelt időszakban. A legnagyobb beszállítók Szlovákia, Németország és Hollandia voltak. A Szlovákiából vásárolt sertések mennyisége csaknem a kétszeresére növekedett. A Németországból származó élő sertések volumene 2 százalékkal, a Hollandiából származóké 10 százalékkal nőtt.

A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége csaknem 1,5 százalékkal, értéke 8 százalékkal csökkent a 2015. január–július közötti időszakban 2014 első hét hónapjához viszonyítva. A legtöbb sertéshúst Olaszországba, Romániába és Japánba szállítottuk. Olaszországba és Japánba 3 százalékkal mérséklődött a kivitel, Romániába pedig 17 százalékkal esett.

A sertéshúsimport volumene 9 százalékkal, értéke 13 százalékkal csökkent. A sertéshús csaknem fele Németországból és Lengyelországból származott. Magyarország élő sertésből nettó importőr, míg sertéshúsból nettó exportőr volt a vizsgált periódusban.

A hazai termelésű vágósertés termelői ára hasított súlyban kilónként 456 forint volt 2015 szeptemberében, vagyis 10 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A termékpálya további fázisaiban is mérséklődtek az árak. Az AKI PÁIR adatai szerint a darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 7,8 százalékkal volt alacsonyabb 2015 szeptemberében, mint 2014 azonos hónapjában. A KSH adatai szerint a sertéskaraj fogyasztói ára 4,8 százalékkal, a sertéscombé 5,1 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...