Idén a 2014-es adatot 892 ezer tonnával meghaladva, 111,5 millió tonnára emelkedhet a világ sertéshústermelése – vetíti előre az USA agrárminisztériumának (USDA) októberben megjelent rövid távú előrejelzése. A jelentős sertéstartó országok – mint az EU, USA, Brazília – többségében várhatóan nő a kibocsátás, míg Kínában csökkenhet a sertéshústermelés.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet által idézett előrejelzés szerint a  sertéshús-termelés bővülésével párhuzamosan a globális kereskedelem is élénkül: a sertéshúsexport 3,9 százalékkal, a sertéshúsimport 1,3 százalékkal növekedhet az idei esztendőben az egy évvel korábbihoz viszonyítva.. A következő évben a sertéshús kereskedelme tovább emelkedhet, azonban a növekedés üteme lassulhat.

Az USDA adatai szerint 8 százalékkal volt magasabb az USA sertéshústermelése az idei év első kilenc hónapjában a 2014. január–szeptemberihez képest. A vágások száma 9 százalékkal nőtt, míg a vágóhidakra kerülő sertések élősúlya 1 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban. Az USDA adatai alapján az Egyesült Államokban a sertés ára kilogrammonként 1,57 dollárvolt hasított súlyban 2015 szeptemberében, ami 30 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. Igaz ugyanakkor, hogy tavaly a PED-vírus okozta szűkös malackínálat miatt magas szinten mozgott a sertések ára.

Az USDA előrevetítése szerint az Egyesült Államok sertéshús-kibocsátása 7,6 százalékkal emelkedve 11,16 millió tonna lehet az idén, és 11,3 millió tonna körül alakulhat 2016-ban, ami további 1,4 százalékos növekedést jelent. A sertéshúsexport 2,9 százalékkal, a sertéshúsimport 9,8 százalékkal bővülhet az idén. A következő évben előreláthatóan már csak a kivitel emelkedik – 4,5 százalékkal –, az import a 2014. évi szintre csökkenhet.

Brazíliában a sertés ára 3 százalékkal volt alacsonyabb 2015 szeptemberében mint az előző esztendő azonos hónapjában. A Brazíliai Sertés- és Baromfitenyésztők Szövetségének (ABPA) adatai szerint Brazília sertéshúskivitele 6,2 százalékkal nőtt 2015. január és szeptember között a 2014. január–szeptemberihez képest. A brazíliai sertéshús fő importőrei (Oroszország, Hongkong, Szingapúr) növelték a felvásárolt mennyiséget 2015 szeptemberében a tavalyi év azonos hónapjához képest. Emellett a kisebb piacokra is több sertéshús került a dél-amerikai országból. Az USDA előrejelzése szerint Brazília sertéshús-termelése 1,5 százalékkal bővülhet az idén és 2016-ban egyaránt, a belső fogyasztás hasonló mértékben növekedhet. A sertéshús kivitele 1,6 százalékkal és 2,6 százalékkal emelkedhet a vizsgált években.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...