Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban idén eddig 2 százalékkal maradt el az egész csirke átlagára a tavalyi hasonló időszakban mért értéktől, míg Magyarországon 5 százalékos a visszaesés. A magyar baromfiexport ugyanakkor kevésbé csökkent, mint az import.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az EU baromfihús-exportja 1,6 százalékkal csökkent év elejétől augusztus végéig az előző év hasonló időszakához képest. A Fülöp-szigeteken (+81 százalék), Ghánában (+32 százalék), Ukrajnában (+24 százalék), Szaúd-Arábiában (+7 százalék) és a Dél-afrikai Köztársaságban (+5 százalék) nőtt, míg – az embargó miatt – Oroszországban (–99 százalék), Hongkongban (–36 százalék) és a Benini Köztársaságban (–4 százalék) csökkent az uniós baromfihús-készítmények iránti kereslet. Az EU baromfihús-exportját jellemzően a fagyasztott termékek alkotják.

Az Európai Unió baromfihús-importja nem változott számottevően, 572 ezer tonna volt 2015. I-VIII. hónapban az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva. Thaiföldről 14 százalékkal, Ukrajnából pedig 162 százalékkal nőtt a behozatal. A legnagyobb beszállítónak számító Brazíliából 8 százalékkal kevesebb baromfihús érkezett a közösségbe. Ugyancsak csökkent a Kínából (–13 százalék), az Argentínából (–17 százalék), a Chiléből (–28 százalék), a Svájcból (–34 százalék) és az Izraelből (–46 százalék) behozott baromfihús mennyisége is. Az EU importjában a félkész- és a késztermékek, valamint a sózott és a fagyasztott baromfihúsok domináltak. A közösség baromfihús-külkereskedelem egyenlege továbbra is pozitív volt a megfigyelt időszakban.

A KSH adatai szerint Magyarország baromfihús-exportja 3 százalékkal, 126 ezer tonnára csökkent 2015 első nyolc hónapjában 2014 hasonló időszakához viszonyítva. Csirkehúsból 14 százalékkal, pulykahúsból 8 százalékkal kevesebb mennyiség hagyta el az országot. Magyarország baromfihús-importja 37 százalékkal, 24 ezer tonnára csökkent 2015 első nyolc hónapjában 2014 hasonló időszakához képest. A csirkehús beérkezett mennyisége 42 százalékkal, a pulykahúsé 40 százalékkal esett.

Az Európai Bizottság adatai alapján 2015 első 44 hetében 179,57 euró/100 kg volt az egész csirke uniós átlagára, ami 2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának átlagárától.

Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 261 forint/kg körül alakult 2015 első 44 hetében, ami 5 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 504 forint/kg-ról 474 forint/kg-ra, a csirkecomb ára 488 forint/kg-ról 453 forint/kg-ra csökkent, addig a csirkemellé 2 százalékkal, 987 forint/kg-ra emelkedett a megfigyelt időszakban.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...