Az idei év első kilenc hónapjában 2,1 százalékkal csökkent az Európai Unió baromfihús-exportja 2014 hasonló időszakához képest – közölte a nak.hu az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatait. Az EU baromfihús-importja pedig szinten maradt.

Az exportadatok szerint Ghánában 22 , Ukrajnában 19,6, Szaúd-Arábiában 11,7, a Dél-afrikai Köztársaságban pedig 1,2 százalékkal nőtt, míg Hongkongban 34, és a Benini Köztársaságban 7,8 százalékkal csökkent az uniós baromfihús-készítmények iránti kereslet.

Az unió baromfihús-importja 649 ezer tonna volt 2015. január–szeptember között, nem változott számottevően az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva. Thaiföldről 14,8 százalékkal több csirkehúst szállítottak a közösségbe, ugyanakkor a legnagyobb beszállítónak számító Brazíliából 6 százalékkal kevesebb baromfihús érkezett. Ugyancsak csökkent a Kínából, az Argentínából és a Chiléből importált baromfihús mennyisége is.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...