Tonnánként 117 ezer forintos áron jegyezték a repcemagot e hét elején a Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában márciusi szállításra, míg ugyanerre a határidőre a napraforgó tonnánkénti ára 126 ezer forint volt. A fizikai piacon az egy évvel ezelőttihez képest 20, illetve 26 százalékos a drágulás.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint november végén átlagosan 119– 120 ezer forint/tonna közötti termelői (áfa és szállítási költség nélküli) áron cserélt gazdát a repce. Az agrártárca tájékoztatása alapján a betakarítotthoz képest 12 százalékkal nagyobb területen, 231 ezer hektáron került a földbe vetőmag az idén ősszel.

Az AKI szerint ugyanebben az időszakban a vevők tonnánként átlagosan 117 ezer forintot fizettek a terményért, ami 26 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának átlagárát. A szaktárca tájékoztatása szerint a 627 ezer hektárról az egy évvel korábbinál 7 százalékkal gyengébb, 2,5 tonna/hektár átlagtermés mellett az előző évinél 2 százalékkal kevesebb, 1,57 millió tonna napraforgómagot takarítottak be a gazdák az idén.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...