Az Európai Unióban 2015-ben 11 százalékkal kevesebb repcemagot állítottak elő a termelők, mint egy évvel korábban, ezért a repcemag behozatala 25 százalékkal, 3,2 millió tonnára nőhet ebben a szezonban. Ez a repce árának növekedését vetíti előre, miközben az alacsony kőolajár az árcsökkenés irányába hat – írja a teol.hu.

Országosan 236 ezer hektáron vetettek a gazdák a múlt év őszén repcét, ebből Tolna megyében 9400 hektáron. Az eddigi adatok szerint a tavalyinál jobb állapotban vannak a repcevetések. A 236 ezer hektárnyi terület 67 százalékán volt jó kondícióban a kikelt állomány, és csupán 10 százalék bizonyult gyengének, szemben az egy évvel korábbi 17 százalékkal. A jelenlegi időjárás, a hideg és a hótakaró nem árt a növénynek. A repce rövid határidejű árát ugyanakkor az alacsony kőolajár lefelé nyomhatja.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...