Az erős kínálati nyomás ellenére a búza legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 170–175 dollár (USD)/tonna környékén hullámzott a chicagói árutőzsdén 2016. január első három hetében. A jegyzés gyengülését egyelőre, úgy tűnik, a 2015 őszén elvetett búzaállományok állapota körüli bizonytalanságok akadályozzák – írta a nak.hu az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentésére hivatkozva.

A vetések állapota többségében jónak mondható az északi féltekén, némi aggodalomra Ukrajnában és Oroszországban a hótakaró hiánya, valamint a január harmadik hetében érkezett nagy mennyiségű csapadék ad okot.

Argentína figyelemre méltó versenytársként jelent meg a nemzetközi bú­zapiacon, miután a 2015. december 10-én hivatalba lépett új elnök betartotta a mezőgazdasági termékek exportját terhelő vámok csökkentésére tett ígéretét. Az új szabályozás szerint nem kell vámot fizetni a gabonafélék és a marhahús exportja esetén, ugyanakkor a szójabab és -dara kivitelét korábban terhelő 35 százalékos és 32 százalékos vám 5-5 százalékponttal mérséklődött. Ennek eredményeként a dél-amerikai ország már január elején 120 ezer tonna új termésű búzát adott el Egyiptomnak, az oroszországi­nál is kedvezőbb áron.

Az unió minden bizonnyal megőrzi vezető pozícióját az exportőrök között, piaci ré­szesedése azonban csökkenhet, miközben Oroszországé, Ukrajnáé és Argentínáé nőhet a várakozások szerint. Ezzel egy időben az USA búzaexportját az erős dollár továbbra is hátráltatja. A néhány éve még a nemzetközi búzapiac legmeghatározóbb szereplőjének számító USA akár a harmadik helyre szorulhat az exportőrök rangsorában a folyó gazdasági évben, Oroszország mögé. Az Európai Unióban a tavalyi rekordtermés és a hatalmas tartalékok (a készlet a szezon végére 38 százalékkal, 18,4 millió tonnára duz­zadhat) okozta túlkínálat következtében a párizsi árutőzsdén 4 százalékkal, 165 euró/ tonna alá ereszkedett a termény fronthavi jegyzése január első két dekádjában. A folyamatot erősítette a nyers kőolaj árának gyengülése is.

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a malmi és a takarmánybúza jegyzé­se az európai trendet követte, így előbbit 48,9 ezer forint/tonnán, utóbbit 46,6 ezer forint/tonnán jegyezték január 22-én, 5 százalékkal és 3 százalékkal a január eleji szint alatt. Az AKI adatai szerint áfa és szállítási költség nélkül 49,2 ezer forint/tonnáért értékesítették a termelők az étkezési, 47,2 ezer forint/ tonnáért a takarmánybúzát 2016 harmadik hetében.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...