Idén jelentős változásokat mutat a mezőgazdasági termények világpiaca, amit az erős dollár, az olajárak zuhanása és a nagy terméshozam okoznak – idézi a Wall Street Journal írását a Syngenta blogja. A lap szerint az orosz exportőrök kihasználják az erősödő dollár miatti amerikai versenyhátrányt.

A WSJ példával is szolgál. Egy vállalkozó, aki Délkelet-Ázsia több malmának szállít búzát, az eddig gyakorlattal szemben már nem Ausztráliában, hanem Argentínában vásárol, mivel ott olcsóbb a gabona és nagy mértékben csökkentek a szállítási költségek.

Az erősödő dollár miatt ugyanakkor jelentős versenyhátrányba került az amerikai mezőgazdaság, és a Wall Street Journal szerint az orosz exportőrök megelőzik Kanadát és az Egyesült Államokat a világpiacon. Ráadásul a termés-előrejelzések alapján Oroszország arra készül, hogy 23,5 millió tonna búzát exportáljon, szemben az USA 21,8, illetve Kanada 20 millió tonnájával. A világpiac két korábbi vezetőjének az elmúlt 44 során nem volt olyan alacsony a kiviteli rátája, mint amit a mostani előrejelzések mutatnak.

„Amíg a feltörekvő országok valutáinak zuhanása nem áll meg, az USA piacokat fog veszíteni” – jelentette ki Michael McDougall, a Société Générale SA New York-i szakértője.

Mindeközben Oroszország igyekszik kihasználni a helyzetet és nagyobb részesedést szerezni olyan biztos felvevő piacokon, mint Egyiptom, illetve szemet vetett Délkelet-Ázsia országaira is. Így növelni kívánja a Kínát, Indiát, Bangladest, Mianmart és Indonéziát magába foglaló térségbe irányuló mezőgazdasági termények exportját.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...