Összehasonlítva más áruféleségekkel, a mezőgazdasági piacok még mindig nyomottak maradtak mostanában. Amíg az arany, olaj és a réz valamint a vasérc árfolyama idén már felfelé indult, a mezőgazdasági terményárak nem követik őket – írja a Syngenta blogja.

A Bloomberg hírügynökség nyolc különböző termény adatait összesítő mezőgazdasági szubindexe meglehetős bizonytalanságot mutat: néhány napos enyhe emelkedés után egy-két százalékos csökkenés következik, és nem látszik a tartós növekedést mutató trend. Sőt: az index hétéves mélypontra zuhant a múlt héten a világszerte rendkívül erős gabona- és szójatermés hatására.

Az Európai Bizottság által prognózisa pedig szintén komor jövőt vetít előre, hiszen azt tartalmazza, hogy a 28 uniós tagország búzakészletei az idei szezonban nyolc éve nem tapasztalt mértékűre híznak. Míg a befektetők úgy tippeltek, hogy az az olaj és a réz világpiaci túlkínálata enyhülésnek indul, addig a mezőgazdasággal kapcsolatban 2006 óta nagyon óvatosak – állapítja meg a Bloomberg. Nem is csoda, hogy olyan cikkek jelennek meg az Egyesült Államokban, amelyek felteszik a kérdést: Érdemes befektetni a mezőgazdaságba?

A mezőgazdasági terményekkel kapcsolatban nem várhatunk jó híreket – jelentette ki Benjamin Bodart, az angliai CRM Agri-Commodities szakértője, hozzáfűzve, hogy a kukorica, a búza és még a bab tekintetében is rekord közeli a finanszírozási hiány. Még mindig a túlkínálat érzése uralja a piacot.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...