Az USA agrárminisztériuma (USDA) szerint az Egyesült Államokban mindössze 14,7 millió hektáron vetettek búzát a gazdák 2015 őszén, ami az egy évvel korábbinál 8 százalékkal kisebb terület. A várakozások szerint 1970 óta a 2016/17-es gazdasági évben takaríthatnak be a legkisebb területről búzát az USA-ban.

A búza legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 170–175 dollár/tonna sávban hullámzott a chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) március második felében. A búza vetésterület-csökkenésén túl az USDA jelentésében az is szerepel, hogy A durumbúza termőterülete 3 százalékkal, 807 ezer hektárra nőhet ugyan, azonban a tavaszi búza vetőmagja csupán 4,6 millió hektáron (vagyis a tavalyinál 14 százalékkal kisebb területen) kerülhet a földbe. Összességében az előző gazdasági évinél 9 százalékkal kisebb területről, 20 millió hektárról takaríthatnak be búzát a 2016/2017. évi szezonban, ami az 1970-es évek óta a legkisebb terület lehet.

A búzakészleteket illetően nagy tartalékokról szólnak a hírek: a március elsejei állapot szerint a 2015. évi közel 56 millió tonna búzatermésből az egy évvel korábbinál még 20 százalékkal több, azaz 37,3 millió tonna volt készleten az USA-ban. Az észak-amerikai ország a 2015. június 1. és 2016. március 24. közötti időszakban 16 százalékkal kevesebb búzát értékesített a világpiacon az előző gazdasági év azonos periódusához képest. Az elemzők szerint ez a gazdasági év végéig sem éri el a 2014/2015. évi szezon kivitelének szintjét, így 28 százalékkal, 26,3 millió tonnára duzzadhat a zárókészlet.

Az európai piacon is hasonló a helyzet, a Tallage legfrissebb várakozásai szerint a nyitó- készlethez képest 30 százalékkal több, azaz 16,6 millió tonna maradhat a folyó évi szezon végén a magtárakban. A kínálati nyomás és a búzavetések jó állapotáról érkező hírek ellenére a búza fronthavi jegyzése még 159 euró/tonnáig erősödött a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) március utolsó hetében, azonban – a jegyzés emelkedését, illetve a magasabb szint megtartását segítő fundamentumok hiányában – a kurzus a hó- nap végére 153 euró/tonnára esett.

Magyarországon, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában 43 ezer forint/tonna alá ereszkedett a malmi búza legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 2016. március végén. A takarmánybúza fronthavi kurzusát ellenben kismértékben felfelé, 40,5 ezer forint/tonnára korrigálták ugyanekkor, aminek vélhetően a takarmánykukorica erősödő jegyzése adott támaszt. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint a fizikai piacon átlagosan 44–48 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron cserélt gazdát az étkezési, 42–46 ezer forint/tonnáért a takarmány minőségű búza 2016. március második és harmadik hetében – áll az AKI jelentésében.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...