A vetésterület-csökkenésének mértékénél kevésbé esik vissza az USA búzatermelése az előrejelzések szerint – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentéséből. Eközben nem csökkent a bizonytalanság az ukrán búzaterméssel kapcsolatban, és bár a terméskilátások némileg javultak, így is jelentős lesz a terméskiesés a tavalyi mennyiséghez képet.

Az USA-ban az előző évihez képest 8 százalékkal kisebb területen, mindössze 14,7 millió hektáron vetettek a gazdák őszi búzát 2015-ben. Az agrárminisztérium (USDA) 2016. április 18-i tájékoztatása szerint ennek 57 százalékán volt jó/kiváló kondícióban az állomány, szemben az egy évvel korábbi 42 százalékos aránnyal. Figyelembe véve, hogy további 807 ezer hektárt (+3 százalék) foglalhat el a durum- és 4,6 millió hektárt a tavaszi búza (–14 százalék), összességében 54 millió tonna körül (–3 százalék) valószínűsíthető a búza idei kibocsátása az észak-amerikai országban.

Továbbra is nagy a bizonytalanság Ukrajna ez évi búzatermését illetően tekintettel arra, hogy a száraz őszi időjárás miatt a tervezettnél kisebb területen, 5,8 millió hektáron került a földbe vetőmag. Az állományok a kezdeti nehézségek ellenére tűrhetően vészelték át a téli időszakot, így a kilátások a korábbiakhoz képest javultak. Ukrajna idei termelése azonban – a termőterület 15 százalékos zsugorodása és a várható hozam 9 százalékos gyengülése miatt – összességében a 2015. évihez képest 5,9 millió tonnával, 19,5 millió tonnára csökkenhet az idén.

Oroszországban kitűnő állapotban van az őszi búza, és igen biztatóak az idei kilátások a Tallage szerint. Az áprilisban 58,2 millió tonnára jelzett össztermés csupán 4-5 százalékkal maradhat el az egy évvel korábbitól. Az Európai Unióban is megnyugtató az őszibúza-állományok állapota, a legnagyobb termelőnek számító Franciaországban például a közel 39 millió hektárnyi termőterület 92 százalékán volt jó/nagyon jó kondícióban a növényzet április közepén.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...