Óriási kukoricamennyiség halmozódott fel Kínában az állami készletezési program következményeként, ezért a kínai kormány bejelentette: ebben az évben befejezi a programot. A piaci aggodalmak szerint idén akár 40 millió tonna kukoricát a világpiacra dobhatnak.

Kína, a világ második legnagyobb kukorica termesztője és ágazati becslések szerint az eddig felhalmozott mintegy 250 millió tonna kukorica több, mint amennyit a közel 1,4 milliárdos ország egy év alatt elfogyaszt. Elemzők ugyanakkor aggódnak, milyen hatással lesz a világpiacra, ha a tartalékot értékesíteni kezdik – írja a Reuters, hozzá téve, hogy a kínai kormány idén valószínűleg több mint 40 millió tonna kukoricát visz a világpiacra, sőt hírek szerint az értékesítés már ebben a hónapban megkezdődik.

A helyzet annál inkább is érzékeny, mert Brazília februárban rekordmennyiségű, 5,37 millió tonna kukoricát exportált, ami csaknem ötszöröse az egy évvel korábbi 1,1 millió tonnának. Ám a világpiaci árak játéka miatt a bevétel nem ötszöröződött meg: amíg a tavaly februári kukorica-kivitel után 206,4 millió dollárt kapott a latin-amerikai ország, addig idén 892,2 millió dollárral kellett megelégednie.

A Syngenta blogja idézi Fred Gale-t, az USA mezőgazdasági minisztériumának vezető közgazdászát, aki szerint indezek összhatása még inkább rontja a gabonapiacok kilátásait .

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...