Hiába mozogtak felfelé áprilisban a kukoricaárak, a magro.hu elemzői szerint nem látszik, mi tartaná tartósan növekvő pályán a kukorica árát. Így inkább a stabilitásra vagy kisebb változásokra számítanak a folytatásban, ahogy a búzánál sem várható számottevő ármozgás.

A kukoricaárak felfelé mozogtak a második negyedév kezdetével a világban, míg a búza ára összességében stabil maradt. A magyarországi történések is illeszkedtek a globális folyamatokba, ám a változások sokkal kisebbek voltak. A Magro Gabonaindexen (MGX) például alig láthatóan, egy százalékot sem elérő mértékben növekedett.

A március végi jelentős visszaesés után az április jobbára a kukorica drágulásáról szólt a világ jelentősebb határidős piacain. A hónap utolsó hetében aztán történt egy kisebb visszaesés, de összességében így is pozitívban zártak az árfolyamok. Chicagóban (CBOT/CME) 154 USD, Párizsban (MATIF/EURONEXT) 163 EUR környékén zárt a tonnánként számított fronthavi jegyzés, ami mintegy 11, illetve 7 százalékos erősödést jelent a megelőző havi záróárhoz képest. A változás oka az volt, hogy erősödött a keresleti oldal, másrészt pedig Brazíliában a nagy szárazság a várnál kisebb kukoricatermést valószínűsít.

A magyar árutőzsde egy ideig más utat járt be. Minimális forgalom mellett – 44 ezer forint környékén - jobbára stagnált a kukorica árfolyama, ám a hónap végére hirtelen ez is erősödni kezdett. Végül, 4 százalékos emelkedés után 45 800 forinton zárta a hónapot.

Ezzel szemben a hazai fizikai piacon – a külföldi árutőzsdék ármozgásaival ellentétesen – olcsóbb lett a termény és átlagosan 41,5 ezer forintról 40,5 ezer forintig jutott. A Magro.hu piactéren egészen pontosan 40 536 ezer forint volt a tonnánkénti átlagár. Nyugat-Magyarországon ettől 1-2 ezer forinttal drágábban, az Alföldön pedig ezer forinttal olcsóbban lehetett kukoricát vásárolni.

A búza ármozgása már sokkal kevésbé volt egyértelmű áprilisban. Chicagóban egy jó nagy vargabetű után a hónap végére a görbe lényegében visszatért a nyitóértékre, Párizsban pedig kis kilengések mellett egész hónapban oldalazott az árfolyam. A tengerentúlon valamivel 175 USD, a MATIF-on pedig 150 EUR fölött zártuk a hónapot.

A budapesti tőzsdén teljes érdektelenség mellett némileg drágult a búza: az étkezési búza 44 ezer forintig a takarmánybúza 42 ezer forintig erősödött.

Ezzel összhangban a prompt árakban is kisebb növekedést láthattunk. Az étkezési búzát minőségtől függően 45-46 ezer, a takarmánybúzát pedig 42 ezer forintért adták-vették.

A fenti adatok függvényében a folytatás bizonytalan. A búza mozgása eleve nem volt egyértelmű áprilisban, de nem látszik az sem, mi tartaná tartósan növekvő pályán a kukorica árát. Így inkább a stabilitás vagy kisebb változások várhatók a folytatásban – áll a Magro.hu elemzésében.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...