A korábbiakhoz képest 4 millió tonnával felfelé, 166,6 millió tonnára korrigálta a búza 2015/2016. gazdasági évi globális külkereskedelmi adatait az USA agrárminisztériuma (USDA) legfrissebb, május eleji gabonapiaci előrejelzésében. A mediterrán és a közel-keleti térség importőreinek vártnál élénkebb keresletére elsősorban Oroszország reagálhat – áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentésében

Az előrejelzés szerint ugyanis Oroszország kivitele 24,5 millió tonnára nőhet, ami 1,5 millió tonnával több az áprilisban várthoz képest. Az APK-Inform szerint Oroszország a szezon eddig eltelt időszakában az egy évvel korábbinál 11 százalékkal több, 22,3 millió tonna búzát helyezett el külpiacain.

Uniós búzából is a reméltnél több kerülhet a világpiaci forgalomba, jelenleg 32,5 millió tonnára jelzik a szakértők (+0,5 millió tonna), amelyből az Európai Bizottság 26,6 millió tonnára adott engedélyt 2015. július 1. – 2016. május 10. között. Ez 1,4 millió tonnával kevesebb 2014/2015 azonos időszakánál.

A májusi volt az első alkalom, amikor az USDA közzétette részletes, 2016/2017. gazdasági évre vonatkozó várakozásait. Jóllehet a 2016/2017. évi szezon kibocsátásával kapcsolatos adatok még képlékenyek, a felhasználást meghaladó termésre számítanak az elemzők. A mindenkori rekordtól (2015/2016. évi szezon) 7 millió tonnával elmaradó, jelenleg 727 millió tonnára jelzett új búzatermés több mint elég a 713 millió tonna szükséglet biztosításához, és a tartalékok 257 millió tonnára duzzadhatnak (+14 millió tonna) az új szezon végére. A globális külpiaci forgalom élénkülésének áremelő hatása felülírta a 2016/2017. évi szezon biztató – ám még igen bizonytalan – termésvárakozásának és növekvő tartalékának árcsökkentő hatását, aminek eredményeként a búza fronthavi jegyzése 170 dollár (USD)/tonna közelébe araszolt május közepéig. Ezzel párhuzamosan a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) is emelkedett a termény legközelebbi lejáratra szóló kurzusa május első felében, ám a változás mértéke (+10 euró/tonna) elsősorban a határidőváltással (májusról szeptemberre) magyarázható.

Magyarországon, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a malmi búzát 43–44 ezer forint/tonna, a takarmánybúzát 42–43 ezer forint/tonna között jegyezték a legközelebbi lejá- ratra vonatkozóan ugyanekkor. Az AKI  adatai szerint az étkezési minőségű termény áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 19 százalékkal, a takarmányé 13 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbit, így előbbi átlagosan 43–44 ezer forint/tonna, utóbbi 40–41 ezer forint/tonna között forgott a fizikai piacon 2016. május első hetében.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...