Hektáronként 5 tonnás átlagterméssel takarították be az őszi búzát Békés megyében. A búza mintegy 60 százaléka takarmány minőségű lett, és az árak is alacsonyabbak a tavalyiaknál – mondta Kozsuch Kornél, a megyei aratási koordinációs bizottság elnöke. Az alacsony árak miatt a gazdák többsége kivár, és raktározza a terményt.

Mint kifejtette: őszi búzát csaknem 95 500 hektáron vetettek idén Békésben, az átlagtermés hektáronként 5 tonna lett. Az összes termés (körülbelül 470 ezer tonna) mintegy 60 százaléka takarmánybúza minőségű lett, a felvásárlási árak e terménynél alacsonyak, tonnánként 32-34 ezer forint körül alakultak. Az étkezési búza felvásárlási ára 37 ezer forint, ami szintén alacsonyabb a tavalyi áraknál – jegyezte meg.

Emiatt a gazdák jelentősebb része megpróbálja elraktározni a terményt magasabb árakban reménykedve. Tárolási kapacitásproblémák ennek ellenére nincsenek Békésben.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei általános alelnöke az MTI-nek hangsúlyozta: a júniusi nagy esőzések és jégverés miatt a később betakarított búza minősége némileg romlott, beltartalmi értékei csökkentek. Az őszi búzával vetett területek két százalékát nem is tudták betakarítani, Kozsuch Kornél elmondása szerint Gyomaendrőd térségében most is víz alatt állnak egyes búza- és szalmatáblák, ott a gazdák akár 70-80 százalékos kárt is elszenvedhetnek.

Őszi árpát 29 ezer hektáron termesztenek, a teljes termés megközelíti a 152 ezer tonnát. Az átlagtermés hektáronként 5,2 tonna lett, ami jónak mondható, a felvásárlási árak (30 ezer forint/tonna) azonban itt is alacsonyak - jegyezte meg a bizottsági elnök.

Repcét csaknem 17 ezer hektáron termesztenek, összesen mintegy 54 ezer tonna lett a betakarított termés. Az átlagtermés hektáronként 3,2 tonna, ami „viszonylag jónak” mondható, a felvásárlási ár (90 ezer forint/tonna) viszont nem túl magas.

Rozsot, tritikálét, zabot, magborsót és tavaszi árpát kis területen termesztenek Békés megyében, ezek a növénykultúrák is „átlagos, szokásos” mennyiséget hoztak 2016-ban – fogalmazott.

Kozsuch Kornél szerint a napraforgó betakarítása szeptember közepén, a kukoricáé októberben kezdődhet Békés megyében.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...