Az USA agrárminisztériuma (USDA) és a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) előrejelzése szerint is rekord volumenű, 743 millió tonna búza betakarítása várható világszerte a 2016/2017. gazdasági évben. Ez az egy évvel korábbi termést 7 millió tonnával haladná meg – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI).

Mivel az előrejelzések szerint a felhasználás ebben a szezonban sem fogja felülmúlni a termelést, a tartalékok soha nem tapasztalt szintre, 229 millió tonnára duzzadhatnak.

Az IGC tájékoztatása szerint az Európai Unió idei búzakibocsátása a 2015. évihez képest 9 százalékkal, 145 millió tonnára csökkent. Ezzel szemben Oroszországban 15 százalékkal, 70 millió tonnára, az USA-ban 13 százalékkal, 63 millió tonnára, Kanadában 9 százalékkal, 30 millió tonnára bővült a termelés. Noha Ukrajnában korábban az őszi vetés körüli problémák (szárazság, késői vetés) miatt jelentős terméskiesésre számítottak a szakértők 2016-ban, az enyhe tél és a búza fejlődése szempontjából kedvező tavasz után jelentősen javultak a kilátások. Így a fekete-tengeri országban a 2015. évinél mindössze 3 százalékkal kevesebb, 26,5 millió tonna búzát arattak a gazdák.

A búza fronthavi jegyzését az augusztus végi erőteljes árzuhanást (133 dollár (USD)/tonnára) követően 137 dollár/tonnáig felfelé korrigálták a chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) 2016. szeptember első napjaiban. Ehhez hasonlóan változott a termény párizsi jegyzése (Euronext/MATIF) is: 155 euró/tonnáról 158 euró/tonnára erősödött.

Magyarországon a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában közel egy hónap szünet után augusztus 30-tól újra kereskednek a malmi búzával. A szeptemberi jegyzés hamar, két nap után kifutott, 41 000 forint/tonna szinten. A decemberi szállítású termény ugyanennyiért volt elérhető a jelzett időszakban. Augusztus 31-én 39 300 forint/tonna szinten került kivezetésre a takarmánybúza szeptemberi jegyzése, és a távolabbi határidőkre egyelőre sem vételi, sem eladási ajánlat nem érkezett.

Magyarországon átlagosan 40 ezer forint/tonna körüli áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési, 36 ezer forint/tonna áron a takarmánybúzával az AKI adatai szerint augusztus utolsó hetében. Előbbi 18 százalékkal, utóbbi 20 százalékkal múlta alul az előző év azonos időszakának árát.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...