A rendkívül meleg és száraz júliusi-augusztusi időjárás hátráltatta a kukorica fejődését az Európai Unió (EU) meghatározó termelő tagállamaiban, ezért a Tallage francia piacelemző vállalat az egy hónappal korábbinál 7,1 millió tonnával kevesebb, azaz 59,6 millió tonna kukorica betakarítására számít az idén – írja a nak.hu. Ez 16 millió tonnával maradhat el a 2014/2015. gazdasági évben betakarított mennyiségtől.

Az Európai Bizottság 240 ezer tonna kukorica kivitelét és 992 ezer tonna behozatalát hagyta jóvá a 2015. július 1. és augusztus 11. közötti időszakban. Az előző szezon azonos periódusához viszonyítva a termény exportja 8,5-szeresére ugrott, miközben az importja 38 százalékkal visszaesett.

Ukrajnában is hatott az elmúlt hetek száraz időjárása: a szakértők félmillió tonnával 23,5 millió tonnára lefelé korrigálták az idén várható ukrán kukoricatermését, amelyből 17 millió tonna kerülhet exportra. A fő célpiacok az EU, Kína és Egyiptom lehetnek a 2015/2016. gazdasági évben is. Tekintettel arra, hogy az unióban a tavalyinál előreláthatóan 20 százalékkal kevesebb kukoricát takaríthatnak be a gazdák, a fekete-tengeri ország a 2014/2015. évi szezonban regisztrált 5,8 millió tonnánál nagyobb volument szállíthat az közösségbe az új gazdasági évben.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...