Kivárási taktika is állhat a gabonapiaci probléma mögött – állítják Somogy megyei gazdák. Több gazda panaszolta: előfordulhat, hogy egyes kereskedők azért nem vásárolnak nagy tételben búzát, mert megvárják a kukorica betakarítását, s a raktározási gondokkal kínlódó termelők olcsó áron túladnak a terményen.

„Szerintem néhány felvásárló szégyenteljesen viselkedik” – mondta egy Kaposvár környéki agrárcég vezetője a sonline.hu-nak. Nevetségesen alacsonynak nevezte a tonnánként 40 ezer forint körüli búzaárat, és még ennél is elképesztőbbnek, hogy a legjobb minőségért tonnánként nagyjából 47 ezer forintot ajánlanak. Náluk több mint 20 ezer tonna gabona van a raktáron, még egy dekát sem adtak el. Szerinte spekulációs szándék is húzódhat a piaci folyamatok mögött. Emlékezetes, hogy Vancsura József, a termelői érdekképviselet, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke 50 ezer forintos tonnánkénti búzaárat tartott elfogadhatónak.

Egy másik mezőgazdasági vállalkozás ügyvezetője szerint önköltség alatti áron nem hajlandó megválni a búzától. Se most, se később. „A környezetünkben mindenki tudja: van elég tárolókapacitásunk” – hangsúlyozta. Ugyanakkor azért termelnek, hogy „normális áron” adják el az árut. Azoknál a társaságoknál, ahol nincs elég tárolókapacitás vagy kevés a napi munkához szükséges pénz, nyomban piacra dobják a gabonát, de kínos, hogy gyatra árak jellemzik az őszi piacot – mondta.
Mácsai Ádám, az agrárkamara somogyi igazgatója szerint ebben a helyzetben különösen felértékelődik, hogy milyen anyagi tartalékkal, illetve tárolókapacitással rendelkeznek a termelők. 

Hanyecz Imre, a kaposvári MG. Produkt Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: az európai piacon nagyobb mennyiségű, a hazainál olcsóbb román és orosz búza jelent meg. Cégük lassan egy hónapja nem vásárolt gabonát, s nem tudni, hogy a folyamat meddig tart. „A kereskedőnek az a jó, ha pörög az áru és a pénz” – mondta. Szerinte nincs szó semmiféle kivárásról, az okok hátterében a nemzetközi folyamatok állnak. A piaci trendet kiválóan mutatja a felvásárolt mennyiség: tavaly 95 ezer tonna búzát vásároltak fel, idén 47 ezer tonnát. Valószínűleg a kukoricánál is hasonló helyzet figyelhető meg. Korántsem biztos, hogy olyan áron tudják értékesíteni a terményt a magyar gazdák, amit elképzeltek.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...