Lépfene-megbetegedést állapítottak meg a napokban egy állattartó telepen Tiszafüreden – írja az Új Néplap. A településen hasonló eset már előfordult, most egyetlen elhullott szarvasmarhában mutatták ki a betegséget.

A telepen 2015. december 2-án reggelre elhullott egy hat hónapos szarvasmarha. Az ellátó állatorvos mintát vett, és azt beküldte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztionsági Hivatal (NÉBIH) debreceni laboratóriumába, ahol az elhullás okaként lépfene-megbetegedést állapítottak meg. Az állomány felnőtt állatait tavaly kortól függően két-három alkalommal vakcinázták, valamint a jogszabály szerint már idén a legelőre hajtás előtt kettő védőoltást is kaptak. A borjak a születésüket követően kéthónapos korukban szintén két alakommal kaptak védőoltást. Az elhullott állat esetében is megtörtént még korábban a védőoldások beadása.

Az elhullott állatot az ATEV december 3-án megsemmisítésre elszállította. A hatóságok december 3-án a vizsgálati eredményt követően helyi korlátozást rendeltek el, valamint haladéktalanul megkezdték a borjak harmadik vakcinázását – ezt december 5-én be is fejezték. A NÉBIH szerint nincs ok pánikra.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...