Az afrikai sertéspestissel kapcsolatos járványügyi tervek áttekintésére, és az Ukrajna felől visszatérő élőállat-szállító járművek takarításának és fertőtlenítésnek fontosságára hívja fel a figyelmet a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT). A fokozott óvatosságot a szakmai szervezet azzal indokolja, hogy július 5-én a Kijev megyei Hornosztajkiv település egyik magángazdaságában egy sertés elhullását követően a laboratóriumi vizsgálat afrikai sertéspestis betegség vírusának jelenlétét mutatta ki, de megjelent a betegség Észtországban is.

Ukrajna Agrárpolitikai és Élelmezésügyi Minisztériuma Állat- és Növényegészségügyi Szolgálata azt is közölte, hogy ugyanaznap Zsitomír megyei erdőgazdaság területén talált vaddisznó tetemben szintén hasonló eredményre jutottak a vizsgálatok. A fentieken túl Észtország is újabb afrikai sertéspestis esetet jelentett vaddisznóban. A betegség miatt továbbra is korlátozás alatt állnak Lengyelország, Litvánia és Lettország egyes – leginkább Fehéroroszországgal szomszédos – területei.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...