A fertőző kevésvérűség (FKV) fertőzöttség gyanúja merült fel egy, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Encsen tartott ló esetében, a július 30-án elvégzett szerológiai vizsgálat során – közölte a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal (NÉBIH). Az állat tartási helyén forgalmi korlátozás van érvényben. Az FKV fertőző, többnyire idült, vérszegénységgel, gyengeséggel, ödéma képződéssel, a hátsó végtagok gyengeségével járó betegség, mely akár már heveny szakaszában az állat elhullásához vezethet, de emberre nem veszélyes.

Az FKV vírusa elpusztítja a véralvadásért felelős vérlemezkéket, és károsítja a vérerek falát. Az FKV enyhébb eseteiben csak a hajszálerek pattannak el, ezért láthatók pontszerű bevérzések a nyálkahártyákon, később pedig intenzív orrvérzés jelentkezhet. 

A betegség a fertőzött vér által terjed, főleg vérszívó rovarok (legyek, szúrólegyek) terjesztik, de fertőzhetnek különféle vérkészítmények is. Fertőzés előfordulhat fedeztetés, valamint állatorvosi beavatkozások (például. tömegoltások) során is, amennyiben nem tartják be a megfelelő higiénés előírásokat. 

Jelenleg 9 megye (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, Pest, Komárom-Esztergom, Veszprém, Vas, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén) 11 településén (Tiszavasvári, Hajdúszoboszló, Felsőlajos, Fót, Piliscsév, Olaszfalú, Berhida, Vilonya, Vép, Ravazd, Encs) és a Lóklinika kólikás istállójában van karantén – közölte a NÉBIH.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...