Fertőző kevésvérűség (FKV) gyanús lovat találtak a napokban Encsen is. A ló tulajdonosa elmondta, hogy az állatot Magyarországon vette, de a lóban egy román sorszámú chipet találtak. Korábban szakértők azt valószínűsítették, hogy az FKV Romániából érkezhetett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságának tájékoztatása szerint az állat és további négy ló a megadott tartási helyen jelenleg forgalmi korlátozás alatt áll

„A fertőzöttséggyanús ló vérvizsgálatát az állat azonosításához tartozó eljárás keretében a ló tulajdonosa kérte. A lóútlevél kiállításához szükséges vizsgálatok során az állatban egy román sorszámú chipet találtak. A tulajdonos elmondása szerint a lovat Magyarországon vette. A járványügyi nyomozás még folyamatban van” – tájékoztatta a NÉBIH a boon.hu-t. A hatóság a napokban végezte el a fertőzöttség megerősítéséhez szükséges második vérvételt, ennek eredményének függvényében történnek majd további intézkedések.

 „Az idei évben összesen 12 ló esetében állapították meg a fertőzést. Az üllői Lóklinikán elaltatott beteg lóhoz kapcsolódik további 5 ló fertőződése, míg másik 6 esetet külön-külön, földrajzilag is elkülönült esetnek kell tekinteni. További 4 állat, köztük az encsi ló is fertőzöttségre gyanús státuszban van. Az új esetek felderítése nem a járványveszély növekedésének következménye, hanem a tavalyi évhez képest 30 százalékkal megnövekedett a vizsgálatok száma. Az első félévben több mint 20 ezer ló került vizsgálatra. A megemelkedett vizsgálatoknak köszönhetően szűrtük ki a fertőzött lovakat az egészséges állatok közül” – közölte a hatóság.

A betegség nem gyógyítható, a fertőzött állat élete végéig üríti a vírust, ezzel veszélyeztetve az egészséges állományt, éppen ezért a fertőzött és beteg állatokat – a rendelet értelmében – állami kártalanítás mellett le kell ölni.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...