Lejárt augusztus 28-án az üllői Lóklinika kólikás istállójában karanténban tartott ló jogszabályban előírt megfigyelési ideje lejárt. A megfigyelés során vett vérminták negatív vizsgálata alapján, a szóban forgó ló fertőző kevésvérűséggel (FKV) való fertőzöttsége egyértelműen kizárható – írja közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH)..

Az FKV fertőzöttség gyanúja 2015. augusztus 26-án merült fel a szerológiai vizsgálat során egy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatakon tartott ló esetében. A mintavétel a jogszabályban előírt szűrővizsgálat keretében történt. A járványügyi nyomozás még folyamatban van. A kólikás istálló jelenleg még le van zárva, majd annak szigorított fertőtlenítése után tudja  újra fogadni a beteg állatokat.  

Az FKV vírusa elpusztítja a véralvadásért felelős vérlemezkéket, és károsítja a vérerek falát. Az FKV enyhébb eseteiben csak a hajszálerek pattannak el, ezért láthatók pontszerű bevérzések a nyálkahártyákon, később pedig intenzív orrvérzés jelentkezhet. 

 A betegség a fertőzött vér által terjed, főleg vérszívó rovarok (legyek, szúrólegyek) terjesztik, de fertőzhetnek különféle vérkészítmények is. Fertőzés előfordulhat fedeztetés, valamint állatorvosi beavatkozások (például tömegoltások) során is, amennyiben nem tartják be a megfelelő higiénés előírásokat. A betegség nem gyógyítható, a fertőzött állat élete végéig üríti a vírust, ezzel veszélyeztetve az egészséges állományt, éppen ezért a fertőzött és beteg állatokat – a rendelet értelmében – állami kártalanítás mellett le kell ölni.

Jelenleg 9 megye (Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, Pest, Komárom-Esztergom, Veszprém, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) 10 településén (Hajdúszoboszló, Felsőlajos, Piliscsév, Olaszfalu, Berhida, Vilonya, Vép, Encs, Halászi és Érpatak) és a Lóklinika kólikás istállójában van karantén.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...